درمان هیجان مدار (EFT) چیست؟

درمان هیجان مدار (EFT) چیست؟

سیستم انرژی در بدن ما بصورت دائم در حال حرکت و چرخش است و بوسیله این سیستم هوشمند، احساسات و انرژی همانند خود در تمام بدن ما در جریان است. هرگاه تحت یک واکنش ناگهانی مانند ترس، شوک عصبی و حادثه به سیستم عصبی بدن وارد شود، این کانال های جریان انرژی مسدود میشود. به مرور زمان با تجمع این احساسات، انواع بیماری ها و اختلالات پدید می آیند.

روش ای اف تی ریشه درطب سوزنی دارد ، بدین ترتیب که با اعمال فشار و ضربات ملایم که به نقاط خاص بدن میشود، آزادسازی احساسات در مراکز تجمع انرژی و احساسات بد رخ میدهد و سیستم جریان انرژی بدن فرصتی دوباره میابد تا به عملکرد طبیعی خود بازگردد.

روش ای افتی برای اولین بار در دهه 90 میلادی توسط گری کریک به دنیا معرفی شد اما در سالهای قبل از آن نیز افراد دیگری مانند کالاهان به آن پی برده بودند اما گری کریک را میتوان مبدع ای اف تی کنونی نامید. نکته جالب در مورد او این است که او پزشک نیست اما در این زمینه از معروفیت بالایی برخوردار است. در این روش از دو علم روانکاوی و طب سوزنی استفاده میشود تا علاوه بر مشخص کردن ریشه مراجعه کنندگان، به آزادسازی احساسات و درمان بیماری هایی که زمینه عصبی دارند نیز پرداخته شود.

آیا تکنیک های ای اف تی موثر هستند؟

ئی اف تی را روشی مکمل برای متعادل کردن سیستم انرژی بدن میدانند و از این روش کم خطر برای انواع بیماری ها استفاده میکنند اما باید توجه داشت هر روشی چهارچوب خود را دارد و دارای محدودیت هایی نیز است. قبل از اینکه ببینیم EFT چیست و چه کاربردهایی دارد، باید یک مسئله را روشن کنیم. در بسیاری از مقالاتی که در زمینه ضربه درمانی هستند گاها مشاهده میکنیم که وعده درمان بیماری های سختی مانند سرطان، دیابت، ام اس و… را میدهند در صورتی که محققان و مدرسان این رشته هیچگاه به این صراحت و قطعیت از قدرت این روش حرفی به میان نمی آورند.

باید بدانیم روشهایی مانند ای اف تی به عنوان یک روش مکمل در کنار درمان اصلی استفاده میشوند و نه بعنوان درمان اصلی. ای اف تی کمک می کند روحیه و احساسات فرد بازیابی شود و آثار روحی مخرب او تسکین یابد اما اگر فکر میکنید با انجام تکنیک های ای اف تی میتوانید تمام مشکلات و بیماری ها را رفع کنید باید گویم نیاز به بازنگری در افکار خود دارید. در ادامه به برخی ار کاربردها و نحوه انجام eft خواهیم پرداخت.

درمانگر هیجان مدار (EFT) چگونه ارتباط برقرار می کند؟

درمانگر هیجان مدار با مراجع خود در ارتباط کامل است و درباره ی آن چیزی که او تجربه کرده است کنجکاو است.  او مانند یک دوست و در موقعیت برابر ارتباط می گیرد و مانند یک معلم و متخصص نگاه از بالا به پایین ندارد.
در EFT بسیار مهم است که فرد فرمول ها، چارچوب های ذهنی و عقاید قبلی را کنار بگذارد و بی واسطه به مراجع خود بنگرد و دنیا را از نگاه او ببیند. برخلاف درمانهای روانکاوی و روان پویشی هیچ تفسیر و تحلیلی در ارتباط درمانی هیجان مدار وجود ندارد و همچنین برخلاف درمانهای شناختی و رفتاری سعی در به چالش کشیدن فکرها و باورهای غلط در این رابطه وجود ندارد.

درمانگر هیجان مدار در وهله ی اول همدل است، درک می کند و اهمیت می دهد و همچنین مراجع را همانطور که هست می پذیرد و به وجود یگانه ی او احترام می گذارد و آن را ارزشمند می داند. این نوع از درک و اعتباربخشی، صرفا یک مهارت و مسئله ای تکنیکی نیست، بلکه نیازمند همخوان بودن درمانگر و هوش هیجانی بالای اوست. درک و پذیرشی که باید خالصانه و صادقانه باشد تا شرایط تغییر را برای مراجع فراهم کند.
درمانگری که رویکرد هیجان مدار را برای خود انتخاب کرده همچنین  باید به صورت مداوم با هیجانات درمانجوی خود در رابطه بوده و کاملا در کنار او باشد.

کاربرد (EFT)

1-درمان اضطراب و استرس

2-کاهش اثرات تروما و خاطرات ناگوار

3-کاهش وزن

4-کاهش وابستگی به انواع مواد مخدر

آ5-زادسازی احساسات و کسب آرامش

در جلسات درمانی هیجان به چه قابلیت هایی می توان دست یافت؟

درمانگر هیجان مدار به میزان پویایی مراجع در جلسات درمانی توجه می کند، تعاملات خانوادگی افراد را مورد بررسی قرار می دهد و سعی می کند تا ارتباطی که مبتنی بر احساسات صادقانه است تقویت کند؛ برای رسیدن به این هدف، درمانگر شما را تشویق می کند تا به مسائل عاطفی فعلی خود نگاهی بیندازید و کمک می کند تا احساسات و عواطف خود را بهتر از پیش شناسایی کنید. تغییرات در سه سطح به شرح زیر اتفاق می افتد:

1- سازگاری روانی

پس از جلسات درمانی هیجان مدار شما قادر خواهید بود عواطف خود را شناسایی، تجربه، اصلاح و مدیریت کنید. توانایی بیشتر در مدیریت هیجان با رهایی از هیجان های منفی مانند اضطراب، استرس و تکانشگری همراه است.

2- سازگاری محیطی

افراد طی فرآیند درمان ارزیابی بهتری در مورد میزان آسیب پذیری وقایع استرس زا کسب می کنند پس با موقعیت های مختلف بهتر سازگار می شوید و در صورت بروز مشکل از راهکارهای مقابله ای موثرتری استفاده می کنید، به تدریج این توانایی را به دست می آورید تا در موقعیت های سخت و تنش زا هیجانات خود را به شیوه ای مناسب تنظیم کنید.

3- سازگاری اجتماعی

مدیریت هیجانی در بهبود کیفیت روابط اجتماعی نقش به سزایی دارد، قادر به تشخیص بهتر هیجان های خود و دیگران می شوید و متوجه چگونگی تاثیر هیجان ها بر رفتارتان می شوید. طی این درمان شما نسبت به احساسات عمیق تر خود که ناشی از آسیب پذیری های روابط قبلی بوده و چگونگی تاثیر این احساسات بر روابط فعلی تان آگاه می شوید. در نتیجه می فهمید چه عاملی باعث مخدوش شدن روابط فعلی تان شده است.

در واقع یاد می گیرید که این احساسات را به گونه ای ابراز کنید که به ارتباط موثر با شریک زندگی یا اعضای خانواده تان کمک کند. روش های جدیدی را برای شنیدن حرف های دیگران و ارتباط با احساسات آن ها پیدا می کنید. به علاوه راه های موثری برای پاسخ به موقعیت های احساسی می یابید.

درمان هیجان مدار (EFT) چیست؟
درمان هیجان مدار (EFT) چیست؟

 زوج درمانی هیجان مدار چیست؟

از دیدگاه زوج درمانی هیجان مدار تغییر در هیجان فقط نتیجه تغییر در شناخت نیست بلکه خود تجربه هیجانی منجر به تغییر هیجان و دسترسی به نیاز‌های اولیه می‌گردد. در واقع تاکید بیشتر این رویکرد بر هیجانات و نظریه دلبستگی بنا شده و همین نیز دلیل اصلی تفاوت این رویکرد با بقیه رویکرد‌ها می‌باشد. به عنوان مثال در مقاله‌‌ای که تفاوت بین رویکرد هیجان مدار و رویکرد سیستمی بررسی شده، این نتایج پیدا شدند؛

۱. درمان هیجان مدار به نقش هیجانات تکیه دارد و معتقد است این هیجانات هستند که عامل دگرگونی می‌باشند و هر کدام از زوجین نقش مهمی در پاسخگویی دارند.

۲. یک رویکرد مداخله در عمق بر پایه دلبستگی است و ایمنی هیجانی اهمیت ویژه‌‌ای در این رویکرد دارد.

۳. این رویکرد علاوه بر تمرکز به هیجانات میان فردی، به هیجانات درون افراد و دلبستگی فردی و واکنش فرد هم به احساسات درونی خودش و هم احساساتی که در ارتباط دیگران برایش شکل می‌گیرد، میپردازد و بر امنیت دلبستگی تاکید دارد، در حالیکه رویکردهای سیستمی بیشتر به مداخله در سطح میان فردی است بیشتر به عوامل برون فردی تمرکز دارند و تمرکز زیادی بر بینش و هیجان ندارند و بیشتر مبتنی بر روابط و بازسازی هستند.

و همچنین چون تعارض و هیجان بسیار به هم مرتبط هستند بنابراین مدلی که هیجان را در نظر می‌گیرد کارکرد موثرتری دارد، چون بیشتر بر بازسازی فرآیندهای بروز تعارض متمرکز هست در حالیکه رویکرد‌های سیستمی بر کارکرد‌های محتوا و بین سیستمی متمرکز هستند، در واقع رویکرد هیجان مدار بیشتر بر رشد فردی و کاهش تعارض‌های درونی امنیت جویانه در روابط میان فردی تمرکز دارد در حالیکه رویکردهای مساله مدار بر مهار منابع بیرونی ایجاد تعارض و مهارت‌های حل مساله تمرکز دارند.

 مزایا زوج درمانی هیجان مدار چیست؟

چون بر ارتباط همسران در زمینه بازتابی آنان در زمینه در دسترس و پاسخگو بودن کار میکند، برجسته‌ترین نقاط مزایای این رویکرد عبارتند از،

۱. توصیف صریح فرضیات و راهبردها

۲. کوتاه مدت بودن

۳. قابل آموزش به طیف وسیعی می‌باشد

۴. قابل استفاده برای انواع مراجعین می‌باشد

در واقع دکتر سو جانسون معتقد است EFT به شما حل مساله یاد نمی‌دهد، نصیحت نمیکند بلکه به صورت بنیادی کار میکند به این معنی که به زوج نشان می‌دهد چگونه یکدیگر را در رابطه تحریک (به تعارض) می‌کنند، چگونه مهار عاطفی خود را از دست می‌دهند و چگونه یکدیگر را به تعامل تعارضی اشتباه می‌کشانند که منجر به قطع رابطه هیجانی و عاطفی می‌شود؛

درمانگرEFT در واقع پویایی‌های پریشانی زوج‌ها را درک می‌کند چون ما کار با علائم عاطفی را آموختیم و می‌دانیم چگونه در راه جدیدی میتوانیم یک رقص جدید را در ارتباط ایجاد کنیم.

 برای دریافت وقت مشاوره باکلینیک روانشناختی رسش با شماره۸۸۹۷۰۴۹۴-۰۲۱تماس بگیرید

 

بیشتر بخوانید
معیار انتخاب همسر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *