کاهش وابستگی کودکان به موبایل 

راهکارهای برای کاهش وابستگی کودکان به موبایل

یکی از مشکلاتی که بچه های امروزی دارند استفاده زیاد از لوازم الکترونیکی مانند تبلت و موبایل و… است. حال والدین چگونه باید آنها را از کودک شان جدا کنند. این روزها به هر خانه ای که وارد می شوید، به جای سرگرم بودن کودکان با خمیرهای بازی که خلاقیت شان را بالا می برد و مهارت دست های شان را بیشتر می کرد، تبلت هایی در دست بچه ها جا دارد که چشم های شان را خسته و مفاصل دست های شان را ضعیف می کند

. در این میان والدینی که امکان خرید چنین ابزاری برای کودک شان ندارند هم از خود گذشتگی کرده و او را با گوشی هوشمند تلفن همراه شان سرگرم می کنند و مهارت کودک شان در انجام بازی های مختلف را به رخ این و آن می کشند. بچه های امروزی تمایلی به دویدن، کاردستی درست کردن و نقش پذیری در بازی هایی که نسل ما از آنها لذت می برد، ندارند. آنها ترجیح می دهند روی مبل راحتی لم بدهند، یک کاسه پفک کنارشان بگذارند و هر روز چندین مرحله از بازی ای که به آخر رساندنش کار هر کسی نیست را رد کنند.

موبایل و تبلت

بچه های امروزی نمونه کوچک شده والدین شان هستند. نمونه آنهایی که در مهمانی ها به جای گپ زدن با حاضران، به غایب های جمع وایبر می زنند و به جای چند متر دویدن، به دنبال نصب انواع اپلیکیشن های سلامت روی گوشی خود هستند. هدیه پژوهشگران فناوری اطلاعات به بچه های امروزی نه هوش بیشتر و نه ذهن آماده تر است. آنها روی مبل های راحتی، صاحب بدنی خسته و انباشته از چربی می شوند و پشت صفحه تبلت ها، چشم هایی آزرده و ذهنی آشفته را از آن خود می کنند.

شاید بعد از خواندن این یادداشت، به قصد گرفتن تبلت فرزندتان از او، از روی مبل بلند شوید؛ اما بنشینید! نیازی به محروم کردن فرزندتان از تبلتش نیست، کافی است خودتان همین حالا گوشی را روی زمین بگذارید و نه با حرف، بلکه با آوردن ورزش و مطالعه به ساعت های مرده تان، به کودک خود هم سبک زندگی سالم را آموزش دهید. ساعت های استفاده کودکان از وسایل الکترونیکی را کاهش دهید…

کاهش وابستگی کودکان به موبایل 
کاهش وابستگی کودکان به موبایل

۹ نشانه اعتیاد به موبایل و تبلت در کودکان

 

-کودک موبایل را همه جا می برد، حتی به رختخواب.

-کودک همراه با موبایل به خواب می رود.

-نمی‌دانید که شارژ موبایل کودک چطور تمام می‌شود.

-اگر موبایل را از او بگیرید دچار وحشت می‌شوید.

-تمایل دارد گوشی را همه جا با خود ببرد حتی پارک!

-در زمان پخش برنامه تلویزیونی مورد علاقه اش سرش را از موبایل برنمی دارد.

-حین صرف غذا از گوشی استفاده می کند.

-روزانه مدت زمان استفاده از موبایل را افزایش می دهد.

-بلافاصله بعد از بیدار شدن سراغ گوشی اش می رود.

کاهش وابستگی کودکان به موبایل 
کاهش وابستگی کودکان به موبایل

مضرات استفاده از تبلت در کودکان

 

1-تمرکز کودکانی که بیش از حد با تبلت بازی می کنند کاهش پیدا می کند.با شرایط جامعه امروزی نمی توان کودک را از داشتن تبلت منع کرد، اما والدین می توانند اجازه استفاده را به جایزه و امتیاز تبدیل کنند و با محدوده زمانی یک تا حداکثر دو ساعت به فرزند خود اجازه بازی دهند. انتخاب نوع بازی ها نیز بسیار مهم است و باید از بازی های آموزشی و متناسب با سن بهره گرفت. همچنین زمانی که تبلت را از کودک می گیریم باید بازی های جایگزین جذاب برای او در نظر بگیریم.

2- همه کودک به جای تحرک داشتن درگیر این بازی ها می شود و فعالیت بدنی او کمتر می شود. وقتی کودکان با وسایلی مثل تبلت بازی می کنند از فعالیت باز می مانند در نتیجه هماهنگی بین اندام ها خوب شکل نمی گیرد و دچار مشکلات حسی و حرکتی می شوند.

3- مشکل دیگر در مورد تبلت ها ارزش گذاری کاذب است؛ یعنی بچه ها به خاطر داشتن این فناوری به هم پز می دهند و احساس برتری می کنند.

4-کاهش اعتماد به نفس کودکان، از معایب استفاده بیش از حد از تبلت است

5-تمرکز کودکانی که بیش از حد با تبلت بازی می کنند کاهش پیدا می کند و در آینده در زمینه تحصیلی نیز با مشکلات تمرکزی روبه رو می شوند.

6- کاهش اعتماد به نفس کودکان، از دیگر معایب استفاده از تبلت است. کودک باید بتواند به اسباب بازی مسلط باشد و دائم برنده شود تا احساس توانمندی کند و اعتماد به نفسش بالا رود؛ در بازی های تبلت و موبایل این اتفاق نمی افتد و کودکان پیاپی دچار شکست می شوند، در نتیجه اعتماد به نفس آنها پایین می آید و البته لازم به ذکر است که انتخاب نوع بازی ها باید به گونه ای باشد که کودک در آن پیروز هم بشود.

7- این کودکان در برقراری ارتباط و مهارت های اجتماعی با هم سن و سال های خود نیز دچار مشکل می شوند چراکه بیشتر سرگرم تبلت و موبایل خواهند بود و ارتباطشان با اطراف قطع می شود و نحوه دوستیابی آنها ضعیف می شود.

8- استفاده زیاد کودکان از وسایلی همچون تبلت وموبایل می تواند خلاقیت کودک را از بین ببرد، چرا که خلاقیت از سنین کودکی شکل می گیرد و کودک باید بیاموزد آنچه را که می خواهد با آن سرگرم شود خودش بسازد، اما تکنولوژی همه چیز را آماده در اختیار کودک قرار می دهد و به او اجازه فکر کردن نمی دهد

9-علاوه بر همه این موارد به مهره های گردن، توانایی کلامی، شور و شوق اجتماعی، میزان تمرکز و روابط عاطفی کودکان آسیب وارد می شود. اوتیسم نیز یکی دیگر از عواقب احتمالی استفاده بیش از حد وسایل الکترونیکی است. بنابراین، اگر دفعه بعد خواستید برای ساکت کردن کودک، به او گوشی یا تبلت بدهید حتما به عواقب آن فکر کنید؛ شاید نیاز باشد در تصمیم خود تجدیدنظر کنید.

کاهش وابستگی کودکان به موبایل 
کاهش وابستگی کودکان به موبایل

راهکار های برای کاهش وابستگی کودکان به تبلت و موبایل

 

بیشتر بخوانید
تفاوت نگرانی و استرس و اضطراب چیست؟

۱. قوانین خاص را شرح دهید

واضح است که قوانین ایجاد شده برای تغییر رفتار فرزندتان مهم هستند. به فرزند خود اجازه دهید تا آن چیزی را که از آنها انتظار دارید بدانند. همچنین شما باید ازعواقب قانون‌هایی که برای کودکتان وضع می‌کنید،‌ کاملا با خبر باشید. بهترین راه این است که بنشیند و با فرزندتان در مورد قوانین جدیدی که قرار است وضع کنید، صحبت کنید.

– به فرزند خود نگویید؛ روزی چند ساعت را برای بازی‌های ویدئویی و یا بازی با تبلت صرف می‌کنید، آیا این زمان برای این کار زیاد نیست؟ این جمله خیلی مبهم است. درعوض بگویید:«روزهایی که مدارس شروع می‌شوند، می‌توانی یک ساعت بازی ویدئویی انجام دهید»به یاد داشته باشید واکنش منفی بچه‌ها نسبت به چنین مواضعی کاملا طبیعی است. به خصوص اگر قبل از وضع این قانون، فرزندتان برای بازی کردن هیچ مرز و محدوده‌ای نداشت.

به احتمال زیاد بچه‌ها با احوال تلخی، قهر کردن، استفاده از کلمات خشن، تهدید کردن و گاهی اوقات گریه کردن، نسبت به قانون شما اعتراض خواهند کرد. آرام باشید؛ کودکان ممکن است تا چند روز چنین رفتارهایی از خودشان بروز دهند. مراقبت را در چنین زمان‌هایی بیشتر کنید.

۲. عواقب قانون شکنی را به فرزندان بازگو کنید

یادتان باشد که فرزندتان باید با عواقب قانونی که برایش وضع کرده‌اید، آشنا شود. اطمینان حاصل کنید وقتی که قوانین را وضع می‌کنید، آنها معنی عواقب را درک می‌کنند. اگر عواقب قانون شکنی فرزندتان نامفهوم باشد، این کار فقط باعث سردرگمی شان می‌شود.

– به عنوان مثال؛ به فرزند خود بگویید اگر بیش از یک ساعت بازی کنید و قوانین را زیر پا بگذارید به تعداد دقایقی که بیش از یک ساعت بازی کرده است از زمان بازی فردایش کم می‌شود یا اصلا اجازه ندارد بازی کند.

۳. پیگر عواقبی که وضع کرده‌اید باشید

پس از تعیین محدودیت‌ها و پیامدهای قانون شکنی نباید مراقبت را از یاد ببرید. اگر فرزندتان بفهمد بعد از هر قانون شکنی عواقبی که قرار بود بر رویش پیاده شود شل گرفته می‌شود، سعی می‌کند قانون شکنیش را بیشتر کند. چون به این درک رسیده است که کسی حواسش به قانون شکنیش نیست. به فرزندتان این اطمینان را بدهید که در صورت قانون شکنی باید منتظر عواقبت آن باشد.

– ممکن است اجرای یکسری قوانین سخت گیرانه، برای فرزندتان کمی ناخوشایند باشد اما این کار در دراز مدت به نفع فرزندان خواهد بود. همه پدر و مادرها فرزند خود را دوست دارند و می‌خواهند آنها دچار کمترین رنجی شوند، اما اجرای قوانین مستلزم کمی سختگیری است وگرنه با روی کاملا باز و خندان نمی‌توان قانونی را نهادینه کرد.

– به یاد داشته باشید بازی‌ با تبلت و بازی‌های ویدئویی برای سلامتی کودکتان ضروری نیست و نبود بازی‌های رایانه‌ای هیچ مشکلی برای رشد فرزندتان ایجاد نمی‌کند. می‌توانید در صورت لزم آن را از زندگی کودکان حذف کرد. در صورتی که فرزندتان نمی‌تواند بازی‌های ویدئویی را ترک کند، این کار در دراز مدت تاثیرات جبران ناپذیری روی فرزندتان خواهد گذاشت. کشیدن برق دستگاه بازی و قطع کردن وای فای می‌تواند واکنش‌هایی از طرف فرزندتان به همراه بیاورد که کاملا طبیعی است. مهم روش مدیریت شماست.

۵. از زمان سنج استفاده کنید

استفاده از تایمر برای اینکه، فرزندتان از زمانی که برایش اتخاذ کرده‌اید، خارج نشود، بسیار ضروری است. تایمر می‌تواند لحظه پایان بازی را به فرزندتان گوش زد کند. توجه داشته باشید که بچه‌ها برای تغییر کردن مقاومت می‌کنند. هشدار دادن به آنها از این که وقت بازیش رو به پایان است، به آنها اجازه می‌دهد تا راحتر از بازی‌های مجازی دل بکنند.

– سعی کنید ۱۰ الی ۱۵ دقیقه مانده به پایان فرصت بازی به فرزندتان هشدار به پایان رسیدن بازی را بدهید.

– سعی کنید تایمر را روی ۵ دقیقه مانده به پایان بازی تنظیم کنید. به محض زنگ خوردن به فرزندان بگویید وقتت رو به پایان است. اگر قرار است چیزی را ذخیره کنی، این کار را انجام بده که دیگر فرصتی برایت باقی نمانده است.

۵. انجام بازی بعد از تمام شدن تکالیف درسی

با فرزندتان صحبت کنید تا تکالیف درسی‌اش را انجام نداده باشد، حق بازی کردن ندارد. این تکالیف ممکن است، کارهای شخصی فرزندتان باشد و یا کارهایی که معلم‌ها از آنها می‌خواهند. چک کنید که کارشان را پشت گوش نینداخته باشند.

– اگر زمانی خواستید بازی با تبلت را به عنوان پاداش انجام تکالیف کودکتان در نظر بگیرد، زمان بازی را تغییر ندهید.

۶. سیستم بازی ویدیویی را در یک اتاق مشترک قرار دهید

یک روش خوب برای کنترل کودکان در هنگام بازی، قرار دادن سیستم بازی‌شان در یک اتاق مشترک است. اگر شما سیستم بازی کودکتان را در اتاق خوابش قرار دهید، شاید یادتان برود تا او را تحت نظر داشته باشید. قرار دادن سیستم بازی در اتاق مشترک باعث می‌شود، کودکتان احساس کند، کسی مراقب اوست و تا جایی که امکان دارد، قانون شکنی نمی‌کند. قرار دادن کنسول بازی در اتاق کودک، به آنها آزادی بیش از حد می‌دهد. در غیر این صورت، در نبود شما وسوسه شده و قوانین وضع شده را زیر پا می‌گذارند.

در تغییرات به کمک فرزندتان بیاید

۷. برای فاصله گرفتن فرزندتان از بازی‌ با تبلت کمک‌شان کنید

فرزندتان را با روند محدود کردن بازی‌های رایانه‌ای درگیر کنید. درباره بازی‌های خاصی که بیش از حد هیجان انگیز و طولانی هستند، به خصوص در زمان مدارس با فرزندتان صحبت کنید و برایشان پاداشی برای فاصله گرفتن از کنسول بازی در نظر بگیرید. به عنوان مثال می‌توانید به فرزند‌تان بگویید زمان بازی‌ها را کاهش دهد، در عوض آخر هفته او را به شهر بازی یا پارک می‌برید. به این ترتیب هم می‌توانید به قوانین خود پایبند باشید، هم اینکه لذت بازی‌های جمعی را به کودک خود بچشانید.

۸. به آرامی زمان بازی های ویدئویی را کاهش دهید

به جای آنکه انجام بازی‌های رایانه‌ای را به طور کامل حذف کنید، این کار را در یک برنامه بلند مدت و با کم کردن زمان بازی انجام دهید. توجه داشته باشید کسی که به یک کار عادت کرده باشد، به سختی می‌تواند از آن کار دل بکند. در این کار شما هم باید صبور باشید تا به طور آهسته زمان بازی کودکتان را کاهش دهید. هرگز سعی نکنید در این گونه مواقع با خشونت وارد شوید. این کار ممکن است کودکتان را از محیط امن خانه فراری دهد. دقت کنید در زمان مدارس اگر نمرات کلاسی فرزندتان ضعیف شد. با فرزندتان صحبت کنید که دلیل کم شدن نمراتش به خاطر بازی‌هایی است که انجام  می‌دهد.

۹. شرایط تغییر را برای کودکتان فراهم کنید

پایان دادن به زمان بازی رایانه‌ای ممکن است، دشوار باشد و احتمال قبول نکردن فرزندتان زیاد است. موضوع ورزش کردن را پیش بکشید و درباره فواید و جایگاه اجتماعی ورزش کردن با فرزندتان به گفتگو بنشینید و سعی کنید درباره ورزش مورد علاقه‌اش بیشتر صحبت کنید. تا او ترغیب شود جایگزین مناسبی برای بازی‌های رایانه‌ای پیدا کند. می‌توانید مدتی خودتان در انجام ورزش مورد علاقه‌اش همراهی‌اش کنید، این کار روابط بین شما و فرزندتان را نزدیک‌تر کرده و اعتیاد به بازی‌های رایانه‌ای را در او از بین می‌برد.

۱۰. فرزندانتان را در انجام کارهای خانه شریک کنید

– اجازه دهید فرزند شما گاهی اوقات فعالیتی را که دوست دارد، خودش انتخاب کند. توجه داشته باشید مجبور کردن بچه‌ها برای انجام کاری که میلی برای انجام آن ندارند، می‌تواند باعث سرخوردگی آنها شود. تا جایی که امکان دارد، بچه‌ها را مجبور به کاری نکنید، چرا که ممکن است با نتیجه کاملا معکوسی روبه رو شوید.

– در انجام کارهای خانه مثل پهن کردن سفره برای شام از فرزند و یا فرزندان خود کمک بگیرید. سعی کنید فرزندتان را برای انجام برخی امور خانه تشویق کنید تا از اینکه در کنارتان هستند، احساس غرور و آرامش کنند. وقتی شما از فرزند خود کاری را می‌خواهید، یعنی او را شخصی مسئولیت پذیر فرض کرده‌اید. فرزندان وقتی بتوانند در انجام کارهای خانه نقشی داشته باشند، روحیه بهتری برای تعامل با شما پیدا خواهند کرد. اگر فرزندتان از انجام کارهای کوچکی که بر عهده‌اش می‌گذارید سر باز می‌زند، می‌توانید زمان بازی‌ با تبلت را کاهش دهید. این کار ناخواسته او با کارهایی که برعهده‌اش گذاشته‌اید، درگیر می‌کند.

 

بیشتر بخوانید
صبحانه مناسب برای کودکان

برای دریافت وقت مشاوره کودک و نوجوان باکلینیک روانشناختی رسش با شماره۸۸۹۷۰۴۹۴-۰۲۱تماس بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *