مدیتیشن چیست و چه کمکی به ما میکند؟

مدیتیشن چیست و چه کمکی به ما میکند؟

مدیتیشن چیست و چه کمکی به ما میکند؟چندین روش متفاوت وجود دارد که افراد می توانند برای تغییر حالات هشیاری خود، استفاده از هیپنوتیزم تا استفاده از داروها برای چرت زدن، انجام دهند. در حالی که برخی روش ها مانند مصرف مواد مخدر می توانند مضر باشند، برخی دیگر از جمله هیپنوتیزم، خواب و مدیتیشن می تواند تاثیر مثبتی بر سلامت داشته باشد مدیتیشن روشی در حال تغییر است که نشان داده می شود فواید زیادی در سلامت روانی دارد.مدیتیشن

مدیتیشن

مدیتیشن چیست؟

مدیتیشن به معنای متمرکز کردن ذهن دربدن است که در آن شخص به آرامی توجه را به درون خود می برد تا به آرامش جسمی و ذهنی دست پیدا کند.مدیتیشن تمرکز ، آرامش و همچنین کاهش درد و افزایش بهبودی سلامت انسان را به همراه دارد.

مدیتیشن تبدیل شدن به فردی متفاوت، فرد جدید، و یا حتی یک فرد بهتر نیست این در مورد آموزش آگاهی و درک حس سالم است سعی نمی کنید افکار و احساسات خود را خاموش کنید یاد می گیرید بدون قضاوت به آنها نگاه کنید و در نهایت،ممکن است شروع به درک بهتر آن ها نیز کنید.

مدیتیشن چگونه به بهبود سلامت بدن کمک می‌کند؟

بدن می‌داند چطور خود را درمان کند. بدن مجهز به سیستم خود اصلاحی طبیعی است که پروتئین‌های از بین رفته را دوباره می‌سازد، سلول‌های سرطانی را می‌کشد، با عفونت‌ها مبارزه می‌کند، از پیری جلوگیری می‌کند و روحیه بدن را حفظ می‌کند.

هنگامی که جسم بیمار می‌شود، چه یک سرماخوردگی کوچک چه بیماری‌های جدی‌تر مانند بیماری قلبی یا سرطان، به خاطر حالات روحی مثل ترس و استرس این مکانیسم خود اصلاحی بدن ضعیف می‌شود.

حتما بخوانید:چه افرادی شخصیت وابسته هستن؟

وقتی‌که سیستم عصبی پریشان و ضعیف می‌شود، همان‌طور که در مقابل استرس و اضطراب زندگی مدرن این اتفاق می‌افتد، مکانیسم خود اصلاحی غیرفعال شده و بدن در معرض بیماری و خطر جدی قرار می‌گیرد.

تنها زمانی که آرامش برقرار می‌شود و سیستم عصبی آرام می‌شود، بدن می‌تواند بهبود یابد.

مدیتیشن چیست و چه کمکی به ما میکند؟
مدیتیشن چیست و چه کمکی به ما میکند؟

در هنگام مراقبه، چه اتفاقی در مغز می‌افتد؟

جالب‌ترین قسمت مراقبه همین جاست؛ اتفاقاتی که داخل مغز می‌افتد. دانشمندان با استفاده از فناوری‌های جدید نظیر اف‌ ام‌ آر‌ آی (fMRI)، اطلاعات دقیق‌تر و کامل‌تری درباره‌ی اتفاقات هنگام مراقبه در مغز به دست آورده‌اند.

تفاوت کلی بین انجام مراقبه و عدم انجامش، این است که مغز ما هنگام مراقبه، پردازش سریع و فعال اطلاعات را که همواره در حال انجام آن است، متوقف می‌کند. مغز ما شروع به نمایش کاهش امواج بتا می‌کند؛ امواجی که نشان‌دهنده‌ی عملیات پردازش اطلاعات در مغز هستند. این تغییرات حتی پس از ۲۰ دقیقه مراقبه، در صورتی که قبلا آن را انجام نداده باشیم، خود را نشان می‌دهند.

در تصویر زیر می‌توانید ببینید که امواج بتا (تصویر سمت چپ با رنگ قرمز روشن) بر اثر مراقبه، کاهش پیدا کرده‌اند. در تصویر سمت راست وضعیت مغز را بعد از مراقبه می‌بینید.

مدیتیشن چیست و چه کمکی به ما میکند؟
مدیتیشن چیست و چه کمکی به ما میکند؟

اما این اتفاق چطور در مغز روی می‌دهد؟

لوب پیشانی

این قسمت یکی از مهم‌ترین و تکامل‌یافته‌ترین بخش‌های مغز و مسئول استدلال، برنامه‌ریزی، عواطف و خودآگاهی است. در جریان مراقبه، این قشای قدامی گرایش به خاموشی پیدا می‌کند.

لوب آهیانه‌ای

این بخش از مغز، اطلاعات حسی درباره‌ی دنیای اطراف را پردازش می‌کند و مسئولیت جهت‌یابی در فضا و زمان را بر عهده دارد. در جریان مراقبه، از سرعت فعالیت‌های لوب آهیانه‌ای کاسته می‌شود.

نهنج یا تالاموس

این ارگان به نوعی دروازه‌بان عواطف است. تالاموس با هدایت‌ برخی داده‌های احساسی به اعماق مغز، از ورود سیگنال‌های دیگر به مسیر حرکت این داده‌ها، جلوگیری می‌کند. مراقبه جریان داده‌های ورودی را کاهش می‌دهد.

ساخت شبکه‌ای یا تشکیلات مشبک

این ساختار که به‌عنوان نگهبان مغز، فعالیت می‌کند، محرک‌ها را دریافت می‌کند و مغز را هوشیار و آماده‌ی پاسخگویی نگه می‌دارد. مراقبه، شدت سیگنال‌های انگیختگی را کاهش می‌دهد.

چهار نوع اصلی مراقبه

مراقبه‌ی هدایت شده: در این شیوه، آموزش‌های کلامی از طریق یک مربی ارائه می‌شود.

مراقبه‌ی متحرک: این شیوه از مراقبه موجب آرامش ذهن می‌شود و توجه را به آنچه در لحظه در حال انجام است، متمرکز می‌کند. این شیوه برای کسانی مناسب است که زمان کافی برای مراقبه‌های طولانی‌مدت و نشسته ندارند.

مراقبه‌ی حسی: در این مراقبه، ذهن روی تصاویر، صداها، مزه‌ها، بوها و سایر محرک‌های فیزیکی متمرکز می‌شود.

مراقبه‌ی تمرکزی: نکته‌ی کلیدی در این شیوه از مراقبه این است که بفهمیم ما، افکار، احساسات و عملکردمان نیستیم. تمرکزِ ذهن روی خودِ ذهن است.

مهم:دکتر زینب علی مددی متخصص تغذیه و روانپزشک در کلینیک روانشناختی رسش;کلیک کنید

مدیتیشن چیست و چه کمکی به ما میکند؟
مدیتیشن چیست و چه کمکی به ما میکند؟

چگونه می‌توان ذهن را آرام کرد تا بدن سالم بماند؟

راه‌های زیادی برای این کار وجود دارد که بهترین آن‌ها مدیتیشن است. از لحاظ علمی ثابت شده که مدیتیشن می‌تواند سیستم عصبی را به تعادل برساند و در نتیجه وضعیت سلامتی جسمی بهبود می‌یابد.

تحقیقات نشان داده که مدیتیشن در درمان مشکلات قلبی، واکنش‌های پوستی آلرژیک، اضطراب، افسردگی خفیف تا متوسط، آسم، سرفه، یبوست، دیابت، زخم معده، سرگیجه، خستگی، فشارخون بالا، ناباروری، بی‌خوابی، تهوع و استفراغ در دوران بارداری، عصبانیت و خشم، تورم پس از جراحی، سندرم پیش از قاعدگی، آرتریت روماتوئید، عوارض جانبی سرطان، عوارض جانبی ایدز، آسیب‌ها و تمامی دردهای جسمی مثل درد شکمی، درد پس از عمل جراحی، کمردرد، سردرد، درد عضلانی، درد مفاصل، گردن، بازو و پا مؤثر است.

پژوهش‌ها نشان داده است که مدیتیشن با کاهش کورتیزول ناشی از استرس، کاهش تنفس و ضربان قلب، کاهش متابولیسم، افزایش جریان خون در مغز و افزایش فعالیت غدۀ پروسترول (که در افراد شاد مشاهده می‌شود) و تقویت سیستم ایمنی بدن منجر به آرامش می‌شود.

حتما بخوانید:در ازدواج احتیاط کنید

مدیتیشن همچنین باعث کاهش استرس، اضطراب و افسردگی شده و سلامت قلب و عروق را بهبود می‌بخشد، عملکرد شناختی را ارتقاء می‌دهد و باعث کاهش مصرف الکل می‌شود. طول عمر را افزایش داده و کاهش وزن را به دنبال دارد. به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک کرده و کیفیت زندگی را بالا می‌برد.

اگر با آسیب‌های جسمانی و بیماری درگیر هستید برای تمرین مدیتیشن وقت بگذارید و تلاش مستمر داشته باشید. این کار به شما کمک می‌کند تا از درد و بیماری یا منشأ تنش که به سلامتی شما صدمه می‌زند رهایی پیدا کنید.

مراقبه شما را برای شفای خود، بهبودی بیماری‌ها و درد و از بین بردن افکار منفی کمک می‌کند.

مدیتیشن به خصوص برای کسانی که در حال گذر از چالش‌های فیزیکی و دردهای جسمی هستند مفید است. این تمرین ۱۰ دقیقه‌ای به باز شدن ذهن شما و هدایت آن به سمت افکار مثبت کمک خواهد کرد.

هر بار که این کار را انجام می‌دهید یک تغییر دفاعی عمیق در هر سلول بدن شما آغاز می‌شود. از مزایای دیگر آن می‌توان به تسکین فوری درد فیزیکی، درمانی بیماری‌های طولانی، پیدا کردن سطوح عمیق آرامش درونی، افزایش مقدار انرژی و آرام کردن ذهن و فکر اشاره کرد.

مهم:کتاب هیپنوتیزم بالینی

مدیتیشن چیست و چه کمکی به ما میکند؟
مدیتیشن چیست و چه کمکی به ما میکند؟

این روش مدرن شفادهنده چه کمکی به شما می‌کند؟

-با آرام کردن ذهن به رهایی از ترس‌ها کمک می‌کند.

-رای تمرکز بیشتر روی بهبود جسم انرژی می‌دهد

-.به ذهن کمک می‌کند تا از بدن حمایت کند و سلامتی را بازگرداند

-.آرامش بدن را زیاد می‌کند تا بتواند خودش را اصلاح کند.

فواید مدیتیشن

افزایش تمرکز حواس

از آنجایی که مراقبه، تمرینی برای تمرکز حواس‌مان و آگاهی نسبت به منحرف شدن آن است، این فرایند، تمرکز ما را بهبود می‌بخشد، حتی زمانی که مشغول مراقبه نیستیم. این یک تأثیر پایدار و مداوم است که بر اثر انجام منظم مراقبه ایجاد می‌شود. توجهِ متمرکز، درست مانند یک عضله است که برای تقویت و استحکام به تمرین نیاز دارد.

کاهش اضطراب

این نکته بسیار دقیق و تخصصی و در عین حال بسیار جالب است. هر چه بیشتر مراقبه کنیم، اضطراب‌مان کمتر می‌شود، زیرا با مراقبه در واقع، برخی از مسیرهای عصبی را تضعیف می‌کنیم. این فرآیند شاید در ابتدا بد به نظر برسد، اما این طور نیست.

بخشی در مغز ما وجود دارد که گاهی با نام Me Center شناخته می‌شود که در واقع، بخش میانی کورتکس پری فرونتال است. این بخش از مغز، اطلاعات مرتبط با ما و تجربیات‌مان را پردازش می‌کند. در حالت عادی، مسیرهای عصبی منشعب شده از مراکز ترس و حس‌های بدنی مغز در بخش Me Center بسیار قوی هستند. زمانی که احساس ترس یا ناراحتی را تجربه می‌کنید، یک واکنش قوی در بخش Me Center ایجاد می‌شود که باعث می‌شود ترس یا در معرض خطر قرار گرفتن را تجربه کنید.

زمان مراقبه، این ارتباطات عصبی را تضعیف می‌کنیم. این فرآیند بدین معناست که دیگر مانند قبل به احساسات و پیام‌های منفی منتقل شده به Me Centers، واکنش شدیدی نشان نمی‌دهیم. همان‌طور که این ارتباطات عصبی ضعیف می‌شوند، در مقابل و به شکل هم‌زمان، ارتباطات بین مرکز ارزیابی و مراکز ترس و حس‌های بدنی را قوی‌تر می‌کنیم. این بخش از مغز مسئولیت استدلال را بر عهده دارد. برای روشن شدن موضوع به مثال زیر توجه کنید:

زمانی که شما دردی را احساس می‌کنید، به جای اینکه نگران شوید و بترسید از اینکه چه بلای عجب و غریبی سرتان آمده، صبر می‌کنید تا درد، مراحل بهبودش را طی کند.

افزایش خلاقیت

مطالعه و تحقیق درباره‌ی تأثیر مراقبه بر خلاقیت کار ساده‌ای نیست، اما تحقیقات زیادی روی نحوه‌ی تأثیر مراقبه بر خلاقیت انجام شده است. محققان دانشگاه لیدن در هلند، هر دو شیوه‌ی مراقبه یعنی توجه متمرکز و مراقبه‌ی نظارت باز را بررسی کرده‌اند تا ببینند این مراقبه‌ها تأثیری بر خلاقیت افراد داشته است یا خیر. آنها دریافتند افرادی که مراقبه‌ی توجه متمرکز انجام داده‌اند، به دنبال این مراقبه، هیچ نشانه‌ی آشکاری از پیشرفت در خلاقیت نشان نداده‌اند. اما در مورد مراقبه‌ی نظارت باز، کسانی که چنین مراقبه‌ای انجام داده‌اند، در وظایفی که نیاز به ایده‌های جدید و خلاقیت داشته است، عملکرد بهتری از خود نشان داده‌اند.

مهم:مشاوره صوتی و تصویری درکلینیک رواشناختی رسش

مدیتیشن چیست و چه کمکی به ما میکند؟
مدیتیشن چیست و چه کمکی به ما میکند؟

فزایش همدردی و دلسوزی

تحقیقات درباره‌ی مراقبه نشان داده است، کسانی که به‌طور منظم مراقبه می‌کنند، هم‌دردی و شفقت بیشتری دارند. در یک آزمایش، به شرکت‌کنندگان تصاویر مختلفی از افراد دیگر نمایش داده شد که شامل تصاویر خوب، بد یا خنثی بود. شرکت‌کنندگان می‌توانستند توجه خود را متمرکز کنند یا واکنش‌های احساسی خود را نسبت به این تصاویر کاهش دهند، حتی زمانی که در حال مراقبه نبودند. همچنین این افراد، نسبت به تصاویر ناراحت‌کننده‌ی دیگران، احساس ترحم و همدردی بیشتری داشتند.

بخشی از این فرآیند بر اثر فعالیت‌های آمیگدال شکل می‌گیرد. این بخش از مغز، محرک‌های احساسی را پردازش می‌کند. هنگام انجام مراقبه، فعالیت این بخش از مغز کاهش پیدا می‌کند، اما در این آزمایش، این بخش به شکلی غیرمنتظره در برابر تصاویر نشان داده شده به شرکت‌کنندگان، پاسخگو بود و واکنش داشت.

یک مطالعه‌ی دیگر در سال ۲۰۰۸ نشان داد، افرادی که به‌طور منظم مراقبه می‌کنند، زمانی که صدای افراد دیگر را در حال رنج کشیدن می‌شنوند، بیشتر از دیگران واکنش نشان می‌دهند. در حقیقت سطحِ فعالیتِ بخشی از مغز که با شفقت و همدردی ارتباط دارد در آنها بیشتر است.

تقویت حافظه

یکی از ثمرات مراقبه، بهبود سرعت بازیابی حافظه است. کاترین کر، محقق مرکز تصویربرداری پزشکی مارتینوس و مرکز مطالعاتی اوشر، در تحقیقات خود به نتیجه رسید که افرادی که مراقبه‌ی تمرکزی انجام می‌دهند، می‌توانند امواج مغزی را که مانع حواس‌پرتی می‌شوند، تنظیم و هماهنگ کنند. همچنین این افراد می‌توانند بهره‌وری خود را سریع‌تر از دیگران افزایش دهند. این محقق توضیح می‌دهد توانایی نادیده‌ گرفتن عوامل ایجاد حواس‌پرتی نشان می‌دهد این افراد، توانایی بیشتری برای یادآوری سریع و پذیرفتن حقایق جدید دارند.

کاهش استرس

مراقبه‌ی تمرکزی به افراد کمک می‌کند، تحت فشارهای روحی مختلف بتوانند عملکرد مناسبی داشته باشند و استرس کمتری تجربه کنند. در جریان یک تحقیق در سال ۲۰۱۲، گروهی از مدیران منابع انسانی به سه دسته تقسیم شدند. دسته‌ی اول در تمرینات مراقبه‌ی تمرکزی شرکت کردند. گروه دوم، تمرینات تن‌آرامی یا همان ریلکسیشن انجام دادند و به گروه سوم هیچ تمرینی داده نشد. قبل و بعد از یک دوره هشت ماهه‌ی تمرینی، یک امتحان پراسترس و چندوظیفه‌ای از تمامی این مدیران گرفتند. در امتحان نهایی، گروهی که در تمرینات مراقبه شرکت کرده بودند، نسبت به دو گروه دیگر، استرس کمتری در جریان امتحان داشتند.

افزایش ماده‌ی خاکستری مغز

مراقبه با افزایش میزان ماده‌ی خاکستری مغز در هیپوکمپوس و بخش‌های قدامی مغز مرتبط است. افزایش ماده‌ی خاکستری به افزایش احساسات مثبت، ثبات عاطفی طولانی‌تر و افزایش تمرکز در زندگی روزمره منجر می‌شود. علاوه بر این، مراقبه می‌تواند اثرات افزایش سن بر ماده‌ی خاکستری را کاهش دهد و فرآیند زوال عملکرد شناختی را کندتر کند

بیشتر بخوانید
16کاری که زوج های خوشبخت بعد از ساعت کاری انجام می‌دهند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *