اختلال نافرمانی مقابله ای(ODD) کودک چه نشانه هایی دارد؟ حتما اگر کودکی دارید بارها با لجبازی ها و مقاومت های او در مقابل درخواست هایش مواجه شده اید. رفتارهای لجبازی و نافرمانی کم و بیش در همه کودکان به چشم می خورد و خیلی از خانواده ها در برخورد با آن ها کلافه می شوند یا نمی دانند چه عکس العملی نشان دهند. برخی مواقع نافرمانی کودکان بیش از حد طبیعی می شود و بر روی ارتباط و کارکردهای زندگی او تاثیر می گذارد. برای کمک به این کودکان و آگاهی از برخورد صحیح با آن ها بهتر است اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان را بشناسید و با راه های بهبود رفتارهای کودک آشنا شوید.
اختلال نافرمانی مقابله جویانه، به الگویی از رفتارهای خصمانه، لجبازانه، مقاومت و نافرمانی در برابر صاحبان قدرت در کودکان گفته می شود که در یک دوره حداقل 6 ماهه صورت می گیرد. اما پرخاشگری کودک و این رفتارها بدون نقض جدی قوانین و حقوق دیگران صورت می گیرد. در صورت گسترش رفتارها ممکن است نشانه های اختلال سلوک را نیز داشته باشد.
نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای
کودکانی که این اختلال را دارند نشانه های این اختلال را در سن ۶ تا ۸ سالگی بروز می دهند، اگرچه ممکن است در کودکان کم سن تر هم بروز پیدا کند. نشانه ها ممکن است تا سن نوجوانی ادامه پیدا کنند. کودک شما اگر نشانه ها را به صورت دائمی به مدت حداقل ۶ ماه داشته باشد به این اختلال تشخیص داده می شود.نشانه های اصلی اختلال نافرمانی کودکان عبارت اند از:
-این کودکان خیلی زود از کوره در می روند و از هر چیز خیلی زودتر عصبانی می شوند.
-با بزرگسالان خیلی بحث و جدل می کنند و قوانین آن ها را نمی پذیرند.
-خیلی زودرنج و حساس هستند و هر چیزی آن ها را ناراحت می کند.
-گاهی عمدا کارهایی می کنند که دیگران را آزرده کنند.
-به خاطر اشتباهات خود دیگران را مقصر می دانند و آن ها را سرزنش می کنند.
-این کودکان معمولا خشمگین و کینه جو هستند و لجبازی زیادی از خود نشان می دهند.
بر اساس مطالعات عوامل محیطی در ایجاد اختلال نافرمانی مقابله ای نقش گسترده ای دارد. شواهد کمی نقش عوامل ژنتیک را در بروز این اختلال نشان می دهد. عوامل زیر در بروز نافرمانی کودکان در خانواده نقش دارد:
-محیط زندگی پرتنش
-دعوا و مشاجره مکرر والدین
-پرخاشگری و روش های تربیتی سختگیرانه والدین
-قانون ها و درخواست های متناقض والدین یا عدم هماهنگی تربیتی والدین که پیام های متناقضی به کودک می دهد.
-عدم توجه و محبت کافی و نادیده گرفتن کودک در خانواده.
-تنبیه کردن مکرر بدون توضیح منطقی دلایل تربیتی به کودک.
تمرکز اصلی در درمان اختلال نافرمانی در کودکان روی رفتار است و درمان از طریق والدین اعمال می شود. آموزش والدین برای برخورد صحیح با فرزندان بصورت گروهی (برای کاهش هزینه و افزایش پشتیبانی اجتماعی) یا خانواده درمانی انجام می شود. در روش دوم روان درمانگر با والدین و کودک بطور همزمان کار می کند و به همین خاطر کارایی و اثربخشی آن بیشتر است.
در این دوره ها تکنیک های رفتاری خاصی به والدین آموزش داده می شود که احتمال حفظ کنترل رابطه را بیشتر می کنند و اجازه نمی دهد کنترل رابطه با فرزند از دست والدین خارج شود. پدر و مادر می توانند با استفاده از این تکنیک ها رفتار کودک را به تدریج شکل دهند و رفتار کودک را به سمت رفتارهای متناسب با سن و موقعیتش سوق دهند. این تکنیک ها معمولاً از طریق اجرای برنامه های نظارتی و مبتنی بر پاداش پیاده می شوند.
روش دیگر روان درمانی که می تواند به اندازه آموزش والدین موثر باشد، روش خانواده درمانی است. اما چون این روش کمی هزینه بر است و معمولاً روی رفتار و علائم کودک تمرکز می کند، برای همه خانواده ها مناسب نیست. معمولاً آموزش والدین بخاطر آسان و کم هزینه تر بودن اولویت اول خانواده هاست و قبل از خانواده درمانی امتحان می شود.
دارو درمانی
تحقیق های بسیار کمی درباره استفاده از دارو در درمان اختلال نافرمانی انجام شده است. به همین خاطر دارو درمانی به اندازه روان درمانی توصیه نمی شود و متخصصان معمولاً از این روش درمانی استفاده نمی کنند.
خودیاری
گروه های حمایتی که برای والدین تشکیل می شوند برای کمک به والدین تنها و والدینی که در برقراری ارتباط با فرزندشان مشکل دارند، بسیار مفید هستند. معمولاً به والدین کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی توصیه می شود در گروه های حمایتی شرکت کنند.
گاهی اوقات کلاس های آموزش والدین بیرون و مستقل از مراکز سلامت روانی برگزار می شود. این کلاس های آموزشی کارایی خوبی دارند و می توانند به درمان این اختلال در کودکان کمک کنند.
دورنمای کودکان مبتلا به اختلال بی اعتنایی- نافرمانی چیست؟
اگر کودک شما علایم ODD را نشان می دهد، خیلی مهم است که شما بلافاصله درمانی از متخصص بهداشت روانی واجد شرایط جستجو کنید. کودکان دارای ODD بدون درمان ، از جانب همکلاسان و سایر همسالانشان به خاطر مهارتهای اجتماعی ضعیف و رفتار پرخاشگرانه و آزاردهنده شان طرد می شوند. علاوه بر این ، کودکی دارای ODD شانس بیشتری برای ابتلا به اختلال رفتاری خطرناک تری به نام اختلال سلوک دارد. وقتی در سنین پایین شروع شود ، درمان عموماً خیلی مؤثر است.