اختلالات جنسی

 

در این بخش به بررسی اختلالات و انحرافات جنسی، پرداخته می شود. در یک طبقه بندی کلی، این اختلالات را به سه دسته تقسیم می کنیم.

دسته اول: اختلالات در فعالیت جنسی عادی

این دسته، مشکلات در فعالیت جنسی عادی را نشان می دهند. فعالیت جنسی عادی، به چهار مرحله متمایز تقسیم می شود که اختلالات جنسی می توانند در هریک از این مراحل، روی دهند :

– بر انگیختگی اولیه

– برانگیختگی کامل

– اوج لذت جنسی

– بعد از اوج لذت جنسی

دسته دوم: اختلال در هویت و گرایش جنسی

اختلال هویت جنسی:

به این معنی است که فرد، جنسیت خود را بعنوان پسر یا دختر قبول ندارد و تمایل دارد جنسیت خود را عوض کند.

در هویت جنسی سالم، فرد ویژگیهای زیستی، شناختی، عاطفی و اجتماعی مربوط به جنسیت خود را می پذیرد. تفاوتهای مربوط به نقش جنسی خود را قبول کرده و بر اساس آن، عمل می نماید.

اختلال گرایش جنسی:

در این اختلال، فرد، هویت خودش را قبول دارد یعنی جنسیت خود را به عنوان دختر یا پسر می پذیرد اما به جای گرایش به جنس مخالف، به جنس موافق خود، گرایش دارد و عموماً دوست ندارد با جنس مخالف خود ازدواج کند.

بسیاری از ریشه ها و عللی که در ادامه در مورد بحث انحرافات جنسی، توضیح داده می شود با علل ایجاد کننده اختلال هویت جنسی و گرایش جنسی، همپوشانی دارد.

دسته سوم: پارافیلیا یا انحرافات جنسی:

این دسته، نشان دهنده تمایلات جنسی یا خیال پردازی درباره منابع غیر عادی برای ارضای جنسی می باشد. از آنجایی که این بخش، به مبحث سوء استفاده جنسی، بیشترمرتبط است با تفصیل بیشتری بیان می گردد.

زمانی که رفتار جنسي، به شدت در جهت اهداف و فعاليتهاي جنسي غيرعادي يا بسيار خاص، هدايت مي شود، نام پارافيليا يا انحرافات جنسي به خود مي گيرد. به طور کلی، انحرافات جنسي، به معناي برانگيختگي جنسي در مقابل اشياء، موقعيت ها يا افرادي است كه جزء فرايند تحريك جنسي نرمال يا بهنجار نيستند.

به طور معمول؛ شخصي كه دچار انحراف و نابهنجاري جنسي است به طور وسواس گونه ای به محركهاي شهواني ويژه، دلمشغولي دارد يا با روش جنسي خاص خود، به آنها پاسخ مي دهد. از دلایل اذعان فرد به ابتلاء به انحرافات جنسی، رنج شخصی یا ایجاد مشکلاتی در عملکرد تحصیلی، اجتماعی، ارتباطی و شغلی فرد است.

اختلالات جنسی
اختلالات جنسی

انواع انحرافات جنسی:

1-اختلال بچه بازي(پدوفیلیا):

افراد مبتلا به اختلال بچه بازي، كساني هستند كه به افراد نابالغ، گرايش جنسي دارند و با آنها آميزش جنسي برقرار مي كنند .این اختلال، در كساني ديده مي شود كه نسبت به كودكان نابالغ، معمولاً كمتر از 13 سال سن، علاقه جنسي نشان مي دهند. براي اينكه فرد رسماً مبتلا به این اختلال باشد، حداقل بايد 18 سال داشته باشد و 5 سال بزرگتر از قرباني باشد.

افرادی كه به دختر بچه ها گرایش دارند، معمولاً کودکان 8 تا 10 ساله را ترجيح مي دهند و كساني كه به پسربچه ها گرایش دارند معمولاًکودکان 10 الي 13ساله را ترجيح مي دهند. احتمال سوء استفاده جنسي از دختران، سه برابر بیشتر از پسران است و این امر، در خانواده های فقیر، 18 برابر، بیشتر از خانواده های مرفه اتفاق می افتد.

بیشتر بخوانید
اختلال استرس پس از سانحه در کودکان

شروع این اختلال، معمولاً از سن نوجوانی است. فعاليت جنسي افراد بچه باز، عموماً به شکل برهنه كردن كودك، دستمالي اندام او يا تجاوز به آنهاست. اين افراد به ندرت احساس پشيماني مي كنند و دچار عذاب وجدان می شوند.

اكثر افراد مبتلا به این اختلال، قربانيان را به طرف خود جلب مي كنند، آن ها را تنها گير مي اندازند و او را مورد آزار قرار می دهند. گاهی این افراد، به خاطر این امیال جنسی یا خیال پردازیهای جنسی، رنج شدیدی را تحمل می کنند.

از دلایل ایجاد این اختلال می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– فرد در کودکی، قربانی سوء استفاده جنسی شده است.

– فرد سبك همدلي ناكافي يا غلط كه در اثر بزرگ شدن در خانواده مشكل دار به وجود مي آيد، را دریافت نموده است.

-همچنین، عواملی مانند افسردگي، استرس رواني -اجتماعي و اعتیاد به مصرف الكل نیز می تواند در ایجاد این اختلال نقش داشته باشد. معمولاً اختلال بچه بازي، با اختلالات روانی، همپوشاني بسيار زيادي دارد.

2-اختلال تماشاگري جنسي (چشم چراني، نظربازي):

در این اختلال، افراد از نگاه كردنهای مکرربه صورت مخفیانه به افراد معمولاً غریبه که برهنه هستند یا در حال تعويض لباس و يا آميزش جنسي، هستند لذت مي برند و قصد برقراری رابطه جنسی با آن افراد را ندارند. این افراد هنگام دید زدن، خودارضایی انجام می دهند.

3-اختلال مالش دوستي:

افراد مبتلا به این اختلال، از تماس دادن  بدن خود، به فردي كه از اين كار خوشش نمي آيد و راضي به این کار نیست، لذت مي برند. این کار، معمولاً در مکانهای شلوغ و توسط مردان منفعل و منزوی که قادر به ابراز وجود نیستند انجام می شود. تنها منبع ارضاء این افراد، مالیدن خود به دیگران است.

4- اختلال نمايشگري (عورت نمايي):

این افراد، اندام جنسی خود را  به كساني كه انتظارش را ندارند نشان مي دهند و از انجام  اين كار لذت مي برند. قابل ذکر است که افرادی که به این اختلال مبتلا هستند قصد برقراری رابطه جنسی با طرف مقابل را ندارند.

5-اختلال یادگارخواهی جنسی(فتیشیسم):

افراد دارای این اختلال، به طور مستمر و مكرر، تخیلات و تمایلاتی دارند که آنها را به لحاظ جنسی به شدت تحریک می کند.

آنها ، اغلب تمایل به وسایل و اشیاء بی جان(مثل کفش، جوراب زنانه) دارند. اگر فرد فعالیت جنسی خود را بر یک قسمت از بدن متمرکز کند و سایر قسمتها را نادیده بگیرد درگیر اختلال عضو خواهی است.

اختلالات جنسی
اختلالات جنسی

6-اختلال مبدل پوشي:

این گونه افراد، از پوشيدن لباسهاي جنس مخالف، لذت مي برند. در واقع با پوشيدن لباسهاي زنانه، به طور مستمر و مكرر، دچار تحریک جنسی می شوند و این امر باعث ایجاد اختلال در عملکرد شغلی و اجتماعی آنها می شود. در اين اختلال، علت برانگیختگی جنسي فرد، اين است كه لباسهاي زنانه، نماد زنانگي خود فرد هستند نه اینکه این لباسها، موجب تحریک جنسی شوند. اما  در اختلال یادگار خواهی، خود لباسهای زنانه می توانند باعث برانگیختگی جنسی شوند.

7-اختلال آزارگري جنسي(سادیسم جنسی):

در اختلال آزارگري جنسي، فرد از آزار دادن فيزيكي طرف مقابل در حین رابطه جنسی،  لذت مي برد. در واقع، فرد از رنج جسماني یا رواني ديگران، تحريك و ارضاي جنسي مي شود. در این اختلال، فرد از اینکه، طرف مقابل، را تحقیر کند یا به او آسیب برساند، لذت می برد.

بیشتر بخوانید
مزاج شناسی کودکان

اگر اين موضوع، باعث شود كه در عملكرد اجتماعي و شغلي او، اختلال جدی به وجود بیاید و یا اینکه این رفتارها را با افراد ناراضی انجام دهد، مبتلا به این اختلال است.

8-اختلال آزارخواهي جنسي(مازوخیسم جنسی):

در اختلال آزارخواهی جنسی، فرد از تحقير شدن؛ آسیب دیدن؛ كتك خوردن؛ بسته شدن دست و پا؛ و يا سایر شیوه های رنج آور، برانگیخته و ارضا می گردد. در این اختلال، فرد از اینکه، طرف مقابل، او را تحقیر می کند یا به او آسیب می رساند، لذت می برد. در صورتی که این موضوع باعث اختلال در عملکرد شغلی، اجتماعی و ارتباطی او شود، مبتلا به این اختلال است.

دسته ای دیگر در انحرافات جنسی وجود دارد که هر چند باعث رنج شخصی یا اختلال شدید در عملکرد فردی، اجتماعی، تحصیلی و شغلی فرد می شود اما معیارهای کامل هیچ یک از اختلالات مربوط به دسته اختلالات پارافیلیک را ندارد که در ادامه، به آنها اشاره می شود.

9-اختلال حیوان دوستی:

عبارت است ازتمایل فرد به تماس جنسي با حیوانات به منظور دستیابی به برانگیختگی و ارضای جنسی. این اختلال در مناطق روستایی شایع تر می باشد.

10-اختلال ادرارخواهی(پیکا):

افراد مبتلا به این اختلال، از ادرار کردن روی شریک جنسی و بالعکس آن، لذت می برند. این اختلال هم در زنان و هم مردان دیده می شود و ممکن است با خودارضایی همراه شود.

11-اختلال مدفوع خواهی (پیکا):

به فعاليت هايي اشاره دارد كه در آن ها افراد از تماس با مدفوع طرف مقابل، تحريك جنسي مي شوند. این افراد از تماشا كردن يك فرد ديگر به هنگام تخليه مدفوع يا از مدفوع كردن روي يك نفر ديگر، لذت جنسي مي برند.

در موارد نادر، آن ها از اين كه يك نفر ديگر مدفوع خود را روي آن ها تخليه كند لذت مي برند.

12-اختلال مرده خواهی:

این اختلال، یک اختلال نادر است كه در آن، فرد از نگاه كردن به جسد مرده يا از برقراری رابطه جنسی با آن، لذت جنسي مي برد.

معمولاً این افراد تمایل به داشتن یک شریک جنسی دارند که هیچ مقاومتی از خود نشان ندهد و هرگز آنها را پس نزند. به نظر مي رسد اين نوع پارافيليا منحصراً در مردان، اتفاق می افتد.

13-اختلال هرزه گویی تلفنی یا کامپیوتری:

در این اختلال، فرد کلمات زشت و وقیحانه را برای طرف مقابل بیان می کند.

او اشتغالات ذهنی خود را در مورد رابطه جنسی بیان کرده و از طرف مقابل می خواهد که در مورد فعالیتهای جنسی اش صحبت کند که معمولاً این کار، با خود ارضایی همراه است.

14-اختلال تنقیه خواهی:

این اختلال، يك شیوه غير معمولي از رفتار جنسي است كه در آن فرد، از تنقيه لذت جنسي مي برد و مربوط به تثبیت در مرحله مقعدی می باشد

 برای دریافت وقت مشاوره باکلینیک روانشناختی رسش با شماره۸۸۹۷۰۴۹۴-۰۲۱تماس بگیرید

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *