علاقمند کردن کودکان به درس

چگونه کودکان را به درس خواندن  و مفاهیم ریاضی علاقمند کنم؟

 

هر روز از فرزند خود بپرسید كه باید چه تكالیفی را انجام دهد. محیطی آرام را برای او در نظر بگیرید تا بتواند تكالیف خود را به خوبی انجام دهد.

برای بیشتر والدین بردن كودكان به مدرسه كاری ضروری محسوب می شود. هدف آنها این است كه فرزندان شان- چه كودك و چه نوجوان- در مدرسه احساس امنیت و راحتی كنند و درس ها را به خوبی یاد بگیرند. غالباً والدین خود را از آموزگار و مدرسه فرزندشان جدا می دانند.به نظر می رسد در زمان حضور كودكان در مدرسه، والدین مسئولیتی بر روی دوش خود احساس نمی كنند و در این مدت كودكان شان را به دست غریبه ها می سپارند!اگر والدین نقش فعال تری ایفا كنند نه تنها كودكان به تحصیل ترغیب می شوند بلكه نگرانی خود آنها نیز كاهش می یابد.در این صورت والدین در تجربیات تحصیلی فرزندشان نقش پررنگ تری برعهده می گیرند و در ضمن رابطه خوبی با آموزگاران برقرار می كنند.

ولی یك سؤال:

اگر مدرسه از سطح بالایی برخوردار باشد آیا دیگر جایی برای ایفای نقش والدین باقی می ماند؟ پاسخ این است: بله. والدین نباید اهمیت نقش خود و نیز مرزبندی های مدرسه را نادیده بگیرند. آنها در ضمن باید از اعتماد به نفس لازم برخوردار باشند تا در صورت لزوم از جانب كودك خود وارد عمل شوند. برای برقراری یك ارتباط قوی با اولیای مدرسه به توصیه های زیر توجه كنید:

علاقمند کردن کودکان به درس
علاقمند کردن کودکان به درس

1 – زمان خاصی را برای رفتن كودك به بستر تعیین كنید

شب ها زودتر كودكان را به بستر بفرستید. كودكان باید قبل از رفتن به مدرسه آمادگی كامل داشته باشند و این وظیفه برعهده والدین آنهاست.

2 – وداع را كوتاه كنید

صبح ها زودتر از خانه خارج شوید تا كودكان برای رسیدن به مدرسه استرس نداشته باشند. هنگام جدایی، كودك خود را به گرمی در آغوش بگیرید و ببوسید و سپس بلافاصله مدرسه را ترك كنید.بیشتر كودكان از وداع های طولانی ناراحت می شوند. نگران نباشید معلم ها به خوبی می دانند كه چگونه كودكان را آرام كنند. یادتان باشد كودكان به ندرت پس از جدا شدن از والدین شان، به گریه كردن ادامه می دهند.اگر هنگام وداع قاطعیت داشته باشید فرزندتان «استقلال» را یاد می گیرد. وداع زمان مناسبی برای حرف زدن با معلم ها نیست. این كار را به زمان بهتری موكول كنید، زمانی كه بتوانید با آرامش به مذاكره بپردازید.

3 – از كلاس فرزندتان دیدن كنید

با آموزگار فرزندتان صحبت كنید و از او اجازه بگیرید ساعاتی را در كلاس درس بگذرانید.با این كار والدین كلاس درس را از نگاه فرزندشان و معلم او می بینند. در ضمن كودكان متوجه می شوند كه والدین به سرنوشت آنها اهمیت می دهند و نگران شان هستند.

4 – در فعالیت های مدرسه شركت كنید

برای انجام كارهای مدرسه داوطلب شوید. این كار به سود مدرسه است و مهم تر از آن به كودكان نشان می دهد كه تحصیل مقوله ای ارزشمند می باشد.

5 – لباس های مناسبی برای فرزند خود در نظر بگیرید

اگر مدرسه فرزندتان اونیفورم خاصی ندارد لباس های مناسبی برای او در نظر بگیرید. لباس های تنگ یا بدن نما ابداً توصیه نمی شود. كودكان باید متوجه این مسئله شوند كه مدرسه جای خودنمایی نیست و در آنجا فقط باید به تحصیل فكر كنند. لباس ها و كفش هایی را انتخاب كنید كه كودك در آنها احساس راحتی كند.

6 – مراقب وسایلی كه كودكان به مدرسه می برند باشید

اجازه ندهید فرزندتان اسباب بازی، بازی های ویدیوئی، وسایل الكترونیكی، و… را به مدرسه ببرد در غیر این صورت نمی تواند بر روی یادگیری تمركز كند. به والدین توصیه می شود محتویات كیف فرزند خود را بررسی كنند.

علاقمند کردن کودکان به درس
علاقمند کردن کودکان به درس

7 – در صورت لزوم به عنوان وكیل فرزند خود وارد عمل شوید

نخستین وظیفه والدین این است كه در انتخاب مدرسه فرزند خود دقت كنند. یك آموزگار خوب می تواند بسیاری از مشكلات را به شیوه ای حرفه ای و ماهرانه حل كند. البته گاهی لازم است والدین وارد عمل شوند. در این مواقع آنها باید به حرف های كودك و آموزگار خود به دقت گوش دهند و به دنبال یك راه حل فوری نباشند.

8 – برای فرزند خود فضای مناسبی برای انجام تكالیف مدرسه فراهم كنید

هر روز از فرزند خود بپرسید كه باید چه تكالیفی را انجام دهد. محیطی آرام را برای او در نظر بگیرید تا بتواند تكالیف خود را به خوبی انجام دهد.در صورت لزوم به راهنمایی فرزندتان بپردازید و از انجام تكالیف او مطمئن شوید. خواندن- برای بچه ها یا به همراه آنها- باید بخشی از برنامه شبانه باشد. شما می توانید برای كودكان كم سن و سال كتاب بخوانید.كودكان بزرگ تر نیز می توانند گاهی كتاب بخوانند و گاهی به كتاب خواندن شما گوش دهند.شما باید عشق به مطالعه را در فرزندتان نهادینه كنید.اگر هر شب قبل از خواب برای كودكان كتاب بخوانید آنها قوه تخیل خود را به كار می اندازند و انگیزه زیادی برای خواندن پیدا می كنند..

9 – خوراكی های سالم و مغذی را برای فرزندتان آماده كنید

خوراكی های حاوی پروتئین و كربوهیدرات های پیچیده مثل هویج، پنیر، كلوچه خشك، آب میوه طبیعی، بوقلمون و میوه گزینه های بسیار خوبی هستند و انرژی مورد نیاز فرزندتان را فراهم می كنند.

10 – هنگام شام فرصت خوبی برای حرف زدن اعضای خانواده است

زمانی كه اعضای خانواده بر سر سفره شام می نشینند فرصت خوبی است كه والدین و كودكان در مورد روزی كه گذرانده اند با یكدیگر حرف بزنند. والدین می توانند درباره مدرسه و مسائلی كه برای فرزندشان پیش آمده از او سؤال كنند. باید هنگام صرف شام فضای گرم و صمیمانه ای حاكم باشد به طوری كه اعضای خانواده احساس كنند پس از گذراندن روزی پرمشغله یك پناهگاه امن در انتظار آنان است.

علاقمند کردن کودکان به درس
علاقمند کردن کودکان به درس

11- استفاده از امکانات و شیوه‌های نوین آموزشی:

با استفاده بهینه از ابزار و شیوه‌های نوین آموزشی، می‌توان به ایجاد انگیزه‌ تحصیلی در دانش‌آموزان، کمک شایانی کرد؛ چرا که شیوه‌های سنتی و قدیمی، آن هم برای دانش‌آموزی که از نسل امروز است و با بسیاری از لوازم کاربردی از جمله رایانه، تلفن همراه، تبلت و … آشناست، نمی‌تواند راهکار مناسبی باشد.

12-آموزش دروس دشوار با صبر و بردباری:

اگر فرزندتان، درسی را متوجه نمی‌شود یا انگیزه‌ای برای آموختن آن ندارد، والدین می‌توانند با استفاده از تکنیک‌های جدید، انجام آزمایش در خانه، خرید بسته‌های کمک آموزشی و در عین حال صبر کردن تا فراگیری کامل فرزند، او را به این موضوع علاقه‌مند کرده و مشکلات به وجود آمده را برطرف کنند.در  پایان باید بگوییم آنچه که در بالا ذکر شد، بخشی از مهم‌ترین مواردی بود که موجب ایجاد انگیزه در دانش‌آموزان مقطع دبستان می‌شود و عمل به هرکدام از آن‌ها می‌تواند در این امر، راهگشا باشد. امید است با رفتار علمی و صحیح والدین و معلمان عزیز، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر استعدادهای فرزندان این سرزمین باشیم.

13-خرید جایزه به هنگام موفقیت:

وقتی فرزندتان به مرور در درس‌هایش پیشرفت می‌کند، خرید جایزه می‌تواند انگیزه‌ زیادی ایجاد کرده و او را به فراگیری دروس تشویق کند، اما این موضوع نباید برای او  تبدیل به عادت شود.

14- ایجاد کارهای گروهی در کلاس:

قطعا ایجاد فضایی مناسب برای انجام کارهای گروهی، می‌تواند برای دانش‌آموزان بسیار لذت بخش باشد. موفقیتی که دانش‌آموزان با کمک هم به دست می‌آورند، می‌تواند برایشان، بسیار لذت‌بخش باشد و آن‌ها را برای کارهای گروهی در آینده نیز آماده کند.

علاقمند کردن کودکان به درس
علاقمند کردن کودکان به درس

چگونه فرزندم را به ریاضی علاقمند کنم؟

۱- انجام بازی های ریاضی
بازی هایی مثل تخته نرد، مار و پله و یا Battleship رو که می دونید چقدر برای یادگیری ریاضی خوبند. علاوه بر این ها بازی های الکترونیکی و مناسبی وجود دارند که می تونید روی تبلت یا گوشی برای بچه ها نصب کنید مثل بچه ها ریاضی که برای بچه های ۸ تا ۱۲ سال خیلی مناسبه و خیلی از معلم ها هم اون رو تائید کردند

۲- یک گردش مربوط به ریاضی

اگه دور و برتون موزه یا جایی هست که به درس ریاضی محسوب میشه بچه ها رو برای گردش به اونجا ببرین. معمولا بچه ها وقتی از نزدیک اتقاقات رو میبینن به درک بهتری از مسائل میرسن. همینطور میتونین با معلم های ریاضی صحبت کنید و برای گردش و تفریح مربوط به این درس ایده بگیرین.

۳- سعی کنید مغز بچه ها رو با تکرار تمرین ریاضی سوراخ نکنین

خودتون هم میدونین که تکرار بیش از حد خیلی خسته کننده هستش. پس از تکرار بیش از حد مطالب پرهیز کنید. استفاده از فلش کارت و یا کاغذهای یادداشتی که نکات مهم روش نوشته شده تکنیک خوبیه اما نیازی به تکرار بیش از حد نیست.

۴- به بچه ها کمک کنید تا هدف از یادگیری ریاضی رو درک کنند

برای مثال میتونین نحوه محاسبه مقدار بنزین تو ماشین رو براش توضیح بدین و یا موقع خرید کردن و حساب کردن پول بهش نشون بدین که چجوری با استفاده از اعداد و به کمک ریاضی اینکار رو انجام میدین.  بچه ها وقتی ببینند چیزی در زندگی روزمره به دردشون میخوره بهش علاقه پیدا می کنند.

علاقمند کردن کودکان به درس
علاقمند کردن کودکان به درس

۵- به بچه ها مدیریت پول رو یاد بدین

برای بچه ها یه تخته یا دفترچه بگیرین تا بتونه هزینه ها و پول هایی که برای خودش پس انداز میکنه رو داخلش یادداشت کنه و ارزش پولش رو درک کنه. اگه میخواد برای خرید ازتون پول بگیره بهش قرض دادن و حساب و کتاب رو یاد بدین. حتی نحوه محاسبه سود سپرده های بانکی هم میتونه برای بچه ها جالب باشه.

۶- علاقه مندی های فرزندتون رو در نظر بگیرید

ریاضی میتونه به خیلی چیزا مربوط باشه و به راحتی میتونه به علاقه مندی های کودک ربط پیدا کنه. چندتا مثال براتون می زنیم:

  • بچه تون اگه فوتبال یا ورزش خاصی رو دوست داره براش از نحوه محاسبات امتیازها بگین.

  • اگه کودک شما به مد و لباس علاقه داره می تونین قیمت لباس و وسایل رو باهاش محاسبه و تمرین کنین.

  • اگه بچه شما عاشق کامپیوتر و بازی های الکترونیکی هستش براش بچه ها ریاضی رو نصب کنین.

  • اگه کودک شما به ساخت و ساز و مهندسی علاقه داره براش یه مثال ساده از استفاده اعداد در ساخت یک خونه بزنید.

۷- سوال های هوشمندانه ریاضی بپرسید

فرض کنید در مطب دکتر به همراه کودک منتظرید تا نوبتتون بشه، یا در رستوران منتظرین تا غذاتون رو بیارن. یا تو سالن با بچه کوچیکتون منتظرین تا کلاس والیبال برادر بزرگش شروع شه. همه ی اینها بهترین موقعیت ها برای حرف زدن از ریاضی هستش. مثلا بگین:

  • به نظرت ۲/۳ (دو سوم) پیتزا از ۴/۵ (چهار پنجم) بزرگتره؟ می تونید روی یه دستمال کاغذی شکلش رو هم بکشین.

  • نگاه کن به بازی. تیم ما ۱۴ امتیاز داره. میانگین عدد ۱۴ چند میشه؟

  • این بسته مداد ۱۲ تایی ۲۰۰۰۰ تومان هستش و این بسته ی ۱۶ تایی ۲۵۰۰۰۰ تومان. به نظرت کدومش به صرفه تره؟ قیمت هر مداد چقدر میشه؟

  • این کپن تخفیف ۱۵ درصد به ما تخفیف میده. حالا اگه مجموعا فیش ما ۵۰۰۰۰ تومان شده باشه چقدر با محاسبه ااین تخفیف باید پول بدیم؟

۸- در مورد افراد مشهور دنیای ریاضی با بچه ها در روز تولدشون صحبت کنید

 قصه های خیلی هیجان انگیزی در دنیای ریاضی وجود داره که میتونید با جستجو ساده در اینترنت بهشون دست پیدا کنید. مثلا سوزی جانسون مک آفی، یک دختر خیلی باهوش که نتونست آزمون آموزش پرورش رو قبول بشه و در عوض با بچه هاش تو خونه تمرین ریاضی میکرد و به ۸ تا بچه درس میداد که پنج تا از اون ها در رشته ریاضی فیزیک به درجات عالیه رسیدند.

علاقمند کردن کودکان به درس
علاقمند کردن کودکان به درس

۹- تداوم لذت بردن از ریاضی

وقتی کامپیوتر یا لپ تاپ ما وسط کار هنگ میکنه و کاری از دستمن بر نمیاد سعی میکنیم خاموشش کنیم. شاید خسته، دلسرد و نا امید بشین. از طرفی کسی که به کامپیوتر کمی مسلط باشه با آرامش راه های مختلفی رو برای برطرف کردن مشکل امتحان میکنه. و یه جورایی شاید از این چالش لذت هم ببرند.

رفتار ما نسبت به درس ریاضی باید به گروه دوم نزدیک باشه و به سوال ها مثل مشکلی که راه حل دارند و ما فقط باید پیداش کنیم، نگاه کرد. صبوری و گاهی هم کمک از دیگران بچه ها رو به جواب میرسونه. اینکه چیزی جالب باشه صرفا به معنای آسون بودنش نیست. و یادتون باشه که همین چالش برانگیز بودن ریاضی هستش که اون رو جالب میکنه.

۱۰- استفاده از ابزار فیزیکی و الکترونیکی کمک درسی

استفاده از کتاب های مصور و فلش کارت ها میتونه به بچه ها کمک های زیادی بکنه، اگر هم میخواین هزینه زیادی در این مورد نکنید می تونید رو گوشی یا تبلت برای بچه ها کتاب های خوب بریزید و یا از نرم افزارهای آموزشی مثل بچه ها ریاضی استفاده کنید.

 برای دریافت وقت کودک  و نوجوان  باکلینیک روانشناختی رسش با شماره۸۸۹۷۰۴۹۴-۰۲۱تماس بگیرید

 

بیشتر بخوانید
باشکست عشقی چگونه کنار بیایم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *