روانشناسان ترس را اینطور معنا می کنند: پدیده ترس هر چند که یک غریزه طبیعی است که در انسان از همان بدو تولد وجود دارد، اما هر گاه به دلیل تغییراتی که در شدت و نوع آن بوجود میآید از حالت عادی خارج شودحتما شنیده اید که از قدیم گفتن” از هرچی بدت میاد، سرت میاد”. قانون جاذبه هم که کتاب راز بر اساس آن نوشته شده در واقع تاکیدی دوباره بر همین ضرب المثل قدیمی خودمان است.ما در واقعیت به آن چیزی می رسیم که مدت ها قبل در ذهنمان آن را تجسم کرده ایم. اگرچه “راز” شکل افراط گونه این نگرش است. اما همه کارشناسان اتفاق نظر دارند که ترس ها و افکار مخرب بخشی از انرژی انسان برای انجام فعالیت های مفید روزانه را خواهد گرفت. علاوه بر این اثرات مخرب بیشمار دیگری هم در زمینه سلامتی جسم و روح به اثبات رسیده است.
ترس چیست ؟
روانشناسان ترس را اینطور معنا می کنند: پدیده ترس هر چند که یک غریزه طبیعی است که در انسان از همان بدو تولد وجود دارد، اما هر گاه به دلیل تغییراتی که در شدت و نوع آن بوجود میآید از حالت عادی خارج شود، این ترسها تحت عنوان ترسهای مرضی شناخته میشوند که می تواند فعالیت های روزمره انسان را مختل کند.
راه های مقابله با ترس
1- ترس را حس کنید و به هر قیمتی آن را انجام دهید
دکتر جفرز می گوید: «برای موفقیت، باید بتوانید جرات و جسارت خود را تقویت کنید و با افکار منفی خود مبارزه کنید.» او همچنین اعتقاد دارد، افراد می توانند با خطر کردن در زندگی خود، استرس هایشان را کاهش دهند. در نتیجه باید گفت، تنها راه غلبه بر ترس، روبه رو شدن با آن است. سعی کنید ترس های خود را کنار بگذارید و کارهایی که در ذهن دارید را انجام دهید.
2- کمالگرای مطلق نباشید
زندگی پر از استرسهای گوناگون است، بسیاری از ما حس میکنیم که باید همیشه در زندگی بهترین بوده و بدون نقص باشیم. تمامی انسانهای کره زمین روزهای خوب و بد زیادی دارند. مهمترین قضیه این است که در آن لحظات به یاد آوریم که حالمان مقطعی بوده و میتواند تغییر کند.
3- دربارهی ترسهایتان صحبت کنید
با آدمهای قابل اعتمادتان دربارهی ترسهای خود صحبت کنید. اگر نمیتوانید با دوست، همکار یا عضوی از خانوادهتان صحبت کنید، به مشاور یا روانشناس روی آورید تا مشکلاتتان را بازگو کرده و از قدرتشان بکاهید.
4- با تنفس نگرانیها را رها کنید
زمانی که ضربان قلب شما بالاتر میرود یا دستتان عرق میکند، بهترین راه این است که با آن مقابله نکنید. سر جایتان نشسته و تنها سعی کنید با نفس کشیدن حواستان را پرت کرده و روی تنفستان تمرکز کنید.کف دستتان را روی شکم گذاشته و به آرامی نفس بکشید. هدف این است که به مغزتان توانایی تطبیق با شرایط استرسزا را بدهید تا بتواند خود را سر و سامان دهد.
5-آمار و اطلاعات تاثیری بر کم شدن یا زیاد شدن ترس ندارند
هر چقدر هم که اطلاعات و آمار دقیقی از مرگ و میر در اثر سوانح هوایی منتشر شود و عنوان شود که سالانه در جهان تعداد کمی از افراد در سفرهای هوایی جانشان را از دست میدهند، باز هم افراد از سفر با هواپیما به خاطر سرعت زیاد و غیر عادی بودنش ترس دارند. در زمینههای کاری هم هرچقدر آمار دقیقی از موفقیت یک نوع کسب و کار منتشر شود، باز هم شروع آن کسب و کار به خاطر جدید بودنش میتواند ترسناک باشد.
6-تصویرسازی و صحبت کردن با خودتان، ترس شما را کاهش میدهد
مارجی کر در جریان تحقیقاتش، راه رفتن بر روی لبه بلند یک ساختمان در تورنتو را امتحان کرد. او میگوید که در ابتدا ترس زیادی از این کار داشت؛ اما بعد از آن تصویر سازی را امتحان کرد و با خودش تکرار کرد که او هرگز نخواهد افتاد و به جای افتادن پرواز خواهد کرد. او میگوید:احساسی شبیه به سواری روی یک سورتمه را داشتم و قلبم خالی شده بود. اما با خودم تصور کردم که من هرگز نمیافتم و پرواز خواهم کرد. دستانم را با قدرت باز کردم و با تکرار این جمله که من پرواز می کنم، به راحتی این کار را انجام دادم. تصویرسازی و صحبت کردن، برای غلبه بر ترس به من کمک کرد.
7- منطقی باشید
در برخی مواقع بهتر است منطقی بود و با کمک مستندات به سراغ ترسها رفت. برای مثال اگر از گیر کردن در آسانسور میترسید، بهتر است از خودتان بپرسید آیا کسی را میشناسید که چنین اتفاقی برایش افتاده باشد. حتی می توانید از خودتان بپرسید که آیا دوست دیگری را میشناسید که چنین ترسی داشته باشد. امکان دارد با پرسیدن این سوالها از خودتان به خنده افتاده و به کلی ترسهایتان را فراموش کنید.
8- میتوانید برای فراموش کردن بدترین خاطراتتان، با خود تمرین کنید
تصور کنید که یکتجربهی ترسناک از اتفاقی ناگوار شما را عذاب میدهد. همین اتفاق برای نویسندهی کتاب نیز افتاده است و او میگوید که با انجام کارهای ترسناک دیگر و موفق شدن در آنها، ترس اتفاق قبلی را به کلی فراموش کرده و موفقیت در تجربیات هیجانانگیز، جای آن را در ذهنش پر کرده است.از نکات و تجربیات بالا میتوان این نتیجه را گرفت که انجام کارهای هیجانانگیز و امن، میتواند اعتماد به نفس و قدرت ریسک پذیری افراد را افزایش دهد و به آنها در تجربهی اتفاقات جدید کمک کند.
9-بدترین نتیجه را تصور کنید
سعی کنید بدترین نتیجه را به عنوان عاقبت کارتان در نظر بگیرید. مثلا فکر کنید هر لحظه ممکن است تحت تاثیر استرس بالا سکته کنید. پس از آن خواهید دید که چیزی برای از دست دادن نخواهید داشت و به راحتی میتوانید کارهایتان را انجام بدهید
۱۰- به خودتان جایزه بدهید
وقتی توانستید با استرستان کنار بیاید، به خودتان جایزه بدهید. برای مثال میتوانید موفقیتتان را جشن بگیرید. سفر بروید، خود را به یک شام دعوت کنید. حتی می توانید کتاب، فیلم یا یک هدیه کوچک برای خودتان بخرید