هیپنوتیزم چیست و چه کاربردی دارد؟
در جواب سوال هیپنوتیزم چیست و چه کاربردی دارد؟هیپنوتیزم یکی از شاخه های علم روانشناسی است. امروزه کمتر کسی وجود دارد هیپنتویزم را نشناسد ولی همیشه سوالاتی راجب هیپنوتیزم در ذهن ها وجود دارد که برای خیلی از افراد بی جواب مانده است.
نزدیک به 200 سال است که مردم در زمینه هیپنوتیزم (Hypnosis) با یکدیگر بحث میکنند؛ اما معنای آن را به طور کامل نمی دانند. هیپنتوتیزم شاخه ای از علم روانشناسی است؛ ولی جالب است که علم هنوز نمی تواند به طور کامل درباره نحوه کار کردن هیپنوتیزم توضیح دهد.زیرا هیپنوتیزم یک شهر کوچک از دنیای ذهن انسان است. کار بسیار سخت و دشواری است که انسان ها بتوانند به طور کامل درک کنند که ذهنشان واقعا چطور کار میکند. اما علم روانشناسی ویژگی های و نحوه کار کردن برخی از مدل های هیپنوتیزم را تشخیص داده است.
همانطور که گفته شد هیپنوتیزم یک خواب نیست، فرد در حالت هیپنوتیزم کاملا هوشیار است. دانشمندان پی برده اند که کارکرد ذهن در حالت خواب و حالت هیپنوتیزم تفاوت های عظیمی دارد. شما در این حالت کاملا آگاه هستید و به طور جدی بر روی موضوع مورد نظر تمرکز میکنید و ذهنتان موضوع های همانند آن را برای شما تفکیک میکند. باور های اشتباه از هیپنوتیزم باعث شده مردم تصور کنند هر فردی که هیپنوتیزم می شود به تسلط فرد هیپنوتیزم کننده در می آید. اما این باور کاملا اشتباه است زیرا در این حالت شما یا هر فردی که شما را هیپنوتیزم میکند به گفت و گو با ضمیر ناخودآگاه شما می پردازد. به طور کلی هیپنوتیزم تلفیقی ازتلقین، آرامش، افزایش خیال پردازی است.
در مطلب جدیدی که در مجلهی مقالات علوم اعصاب و رفتار زیستی منتشر شده، هیپنوتیزم را نوعی کنترل ضمیر خودآگاه تعریف کردهاند. در این فرایند «تصاویر ذهنی از فیزیولوژی، آگاهی و رفتار فرد پیشی میگیرد.»
هیپنوتیزم بر پایهی دو عنصر اصلی است: قیاس و تلقین. در هیپنوتیزم، «قیاس» اولین پیشنهادی است که در طول پروسه به سوژه داده میشود؛ هرچند جزئیات تشکیلدهندهی آن همچنان مورد بحث و بررسی است.تلقینهای هیپنوتیزمی معمولا بهعنوان مفاهیم کلی بیان میشوند که در ظاهر موجب پاسخهای غیرمستقیم از شرکتکننده میشوند. برخی شرکتکنندگان تصور میکنند که هیچ کنترلی بر روی این موقعیت ندارند.
کتاب هیپنوتیزم بالینی(اولین کتاب هیپنوتیزم بالینی در ایران)
برخی مردم قابلیت تلقینپذیری بیشتری نسبت به دیگران دارند. طبق نتایج محققان، کسانی که در هیپنوتیزم از این قابلیت برخوردار هستند، احتمالا حالت فکری آزادتری دارند.حالت تلقینپذیری در هیپنوتیزم یعنی بتوانیم: تغییراتِ تلقینشده در زمینهی فیزیولوژی، ادراکات، احساسات، افکار یا رفتار را تجربه کنیم.روشهای تصویربرداری عصبی نشان میدهد که افرادی که از قابلیت تلقینپذیری بالایی برخوردار هستند، در قشر جلوی مخ و سینگولیت کورتکسشان سطح فعالیت بالاتری در مراحل مختلف هیپنوتیزم دارند.
این قسمتهای مغز شامل طیف عملکردهای پیچیدهای مثل حافظه و ادراک، پردازش احساسات و یادگیری وظایف میشود. با وجود این، مکانیزم خاص مغز (که در هیپنوتیزم در جریان قرار میگیرد) همچنان نامشخص است.
تاریخچه هیپنوتیزم
به طور کامل نمی توان گفت هیپنوتیزم چه زمانی و توسط چه کسی یا کسانی کشف شده است. برخی آن را به هندوها برخی به جیمز برید و برخی به فرانتس آنتوان مسمر و… نسبت می دهند. بحث هیپنوتیزم در طول تاریخ برای مردم بسیار داغ و سرگرم کننده بوده است. همین امر موجب شده خرافات، باور ها و دروغ های زیادی در ارتباط با آن شکل بگیرد.
هیپنوتیزم میتواند بیماری های زیادی اعم از بیماری های روانی و جسمی را درمان کند. اما این روش در طول تاریخ مخالفان زیادی داشته است. در تاریخ زمان هایی بوده است که استفاده از هیپنوتیزم برای درمان یک نوع جرم محسوب می شده است و پزشک استفاده کننده از این روش را به زندان می انداختند. امروزه نیز افراد زیادی هستند که به این روش درمانی اعتقادی ندارند. حتی برخی از افراد، پزشکانی که با هیپنوتیزم بیماران خود را درمان میکنند؛ پزشک و یا دکتر نمی خوانند.
تاریخچه واژه هیپنوتیزم
واژه هیپنوتیزم ریشه یونانی دارد این واژه بر گرفته شده از واژه هیپنوس (به یونانی: Ύπνος) است. واژه هیپنوس در یونان باستان به معنای خواب است و همین باعث شده برخی هیپنوتیزم را با خواب و یا خوبیدن اشتباه بگیرند. البته امروزه یونانی ها از واژه Ξυπνήστε به جای واژه هیپنوس استفاده می کنند. در لغت نامه های فارسی هیپنوتیزم را به خواب مصنوعی معنا کرده اند. در طول تاریخ واژه هیپنوس به واژه هیپنوتیزم تغییر پیدا کرده است. اتین فلیکس پزشک اسکاتلندی در سال ۱۸۲۰ برای اولین بار از واژه هیپنوس استفاده کرد که این واژه و روش در طول زمان به کشورهای دیگر نیز انتقال پیدا کرد که ایران نیز یکی از آنها بود. بهتر است که هیپنوتیزم را به ارتباط با ضمیرناخودآگاه معنی کرد.
هیپنوتیزمروش درمان نیست!!
خیلیها این سؤال برایشان بهوجود میآید که آیا هیپنوتیزم میتواند به تنهایی یک روش درمانی باشد یا خیر؟ جواب این سؤال بستگی به این دارد که تعریف شما از درمان چه باشد. اگر تعریف ما از درمان این باشد که یکسری علائم به طور موقت از بین بروند مثل اینکه فرد دچار پرخوری عصبی یا یکسری اضطراب باشد، بله هیپنوتیزم میتواند در این موارد کمککننده باشد.
اما اگر درمان را به این شکل تعریف کنیم که یک تغییر ساختاری و بنیادی در فرد به وجود بیاید که این علائم برگشت نداشته و دائمی باشند، در این مورد باید گفت، هیپنوتیزم نمیتواند کاری کند و نیاز به رواندرمانی وجود دارد. اما در حیطه پزشکی کمک زیادی میتوان از هیپنوتیزم گرفت، مثل کاهش درد در دندانپزشکی یا حتی کاهش درد هنگام زایمان یا تسکین درد بعد از عملهای جراحی.
مهم:مشاوره صوتی و تصویری در کیلینیک رواشناختی رسش
هیپنوتیزم و ادراک
بسیاری از مطالعات، هیپنوتیزم را بهطور خاص به فرایندهای ادراکی مرتبط میدانند و آن را بهعنوان «پدیدهای که شامل تمرکزدقیقِ پذیرنده میشود» شرح میدهند. برخی نشانهها دلالت بر نقش هیپنوتیزم در کنترل انتخابی تمرکز دارند.
رابطهی میان هیپنوتیزم و وضعیت حواسجمعی بر پایهی نتیجه تجربههای گذشته تقویت میشود. در این تجربهها، تلقین هیپنوتیزمی برای تغییر درک و آگاهی دربارهی مسائل مختلف بهکار گرفته میشده است.
برای مثال، از عمل تلقین برای تحریک ادراکپریشی (در این حالت فرد میتواند اشیا و اشکال را حس کند اما قادر به تشخیص هوشیارانهی آنها نیست) استفاده شده است. در آزمایشهای دیگر، نقش تلقین برای دستکاری فرایند بصری (نوعی توانایی مغز در تشخیص اشیا در فضا و بازشناسی حالتهای آن) تعریف میشود.
بیشتر این تأثیرات، هیپنوتیزم را به نمایشی جذاب تبدیل میکرده که وقتی بهعنوان یک حقهی جادویی استفاده میشده، موجب ترس و خنده میشده است. هرچند، عمل هیپنوتیزم گاه و بیگاه توجهات مختلفی را به خود جلب کرده، اما شاهکارهای «هیپنوتیزمکنندههای» آماتور باعث شکلگیری نتایج غمانگیزی شده است.
یکی از کسانی که در آخرین هیپنوتیزم خود، تجربهای مشکوک و نامعلوم داشته است، این اتفاق ناگوار و حس اضطراب پس از آن را اینگونه شرح داده است:
«من در حالت خلسه بودم. به من گفته شده بود که قادر به پیدا کردن اتاقم در هتل نیستم، چون تمام شماره اتاقها به عددهای چینی تغییر کرده است. من حدود ۲۰ دقیقه گم شده بودم و فقط در اطراف قدم میزدم و میتوانستم خطوط عجیب زبان چینی و همه محیط را ببینم.»
مهم:دکتر زینب علی مددی متخصص تغذیه و روانپزشک در کیلینیک روانشناختی رسش;کیلیک کنید
کاربرد هیپنوتیزم
در هیپنوتیزم قابلیت نهفتهای برای ایجاد تغییر در ادراک وجود دارد. این چیزی است که بهعنوان رویکرد درمانی مکمل، جایگاه تازهای پیدا کرده است.درحال حاضر، در اروپا و آمریکا، هیپنوتیزمدرمانی برای کمک به بسیاری از موقعیتهای پزشکی و درمانی استفاده میشود. همچنین این روش درمانی، به افراد برای رهایی از عادت های منفی که تأثیر جدی بر سلامتشان داشته کمک میکند.
هیپنوتیزمدرمانی در موارد ذکرشده در پایین به کمک افراد آمده است:
۱. سندروم روده تحریکپذیر (IBS)
مطالعات نشان میدهد که هیپنوتیزم میتواند برای مدتی کوتاه، در تسکین نشانههای سندروم روده تحریک پذیر مؤثر باشد. تأثیرات طولانیمدت این روش هنوز بهطور قطعی آزمایش نشده است.
۲. بیخوابی و اختلالات خواب
هیپنوتیزم میتواند به کنترل بی خوابی، کنترل کابوس دیدن شبانه و عوامل ترس از خواب (که معمولا بر کودکان بین ۷ تا ۱۲ سال تأثیر میگذارد) کمک کند. همچنین اختلالات خواب غیرمعمولیتر، مثل راه رفتن در خواب نیز با این روش درمان میشود.تمدد اعصاب و کنترل تنفس نیز با کمک هیپنوتیزم امکانپذیر است.
۳. میگرن
برخی مطالعات نشان میدهد که هیپنوتیزم میتواند در درمان میگرن ها و سردردهای عصبی مؤثر باشد. به دلیل اثرات جانبی پایین در روش هیپنوتیزم، این روش درمان جایگزین مطلوبی به حساب بیاید.
۴. کنترل دردهای بالینی
هیپنوتیزم میتواند بر عوارض برخی جراحیها اثر تسکینبخش داشته باشد. مطالعات دربارهی اثربخشی هیپنوتیزم حاکی از آن است که احتمالا استفاده از این روش میتواند به زنان در کنترل درد زایمان کمک کند. هرچند مشاهدات متغیری در این زمینه وجود دارد.
۵. ترک سیگار
تحقیقات دقیق «مرکز ملی پزشکی مکمل و جایگزین (NCCAM)» بر این ادعاست که هیپنوتیزمدرمانی، بهخصوص وقتی با روشهای درمانی دیگر ادغام شده باشد، میتواند به کسانی که قصد ترک سیگار را دارند، کمک زیادی کند. در این مورد نیز نتایج گوناگونی بهدست آمده است.
مهم:کتاب هیپنوتیزم بالینی
خواب مصنوعی عوارض دارد؟
به علت اینکه بسیاری از مردم ما تفکر نادرستی درباره ماهیت هیپنوتیزم دارند، به اشتباه این باور را دارند که انجام هیپنوتیزم روی آنها تاثیر بسیار وحشتناکی گذاشته یا خواهد گذاشت، در صورتی که هیپنوتیزم به این اندازه اثر گذار نیست، نه در جهت بهبود، نه در جهت بدتر شدن. اساسا کارایی هیپنوتیزم بسیار ساده است اما به دلیل ابهامی که در این روند وجود داشت، خیلیها که دانش علمی در این مورد نداشتند مسئله را به صورت اغراق آمیزی مطرح کردند.
وقتی فرد در حالت خواب هیپنوتیزمی است، اتفاق خاصی در او رخ نمیدهد، فقط فرد در حالتی است که تلقینپذیری بالایی دارد، در این وضعیت بستگی دارد که به فرد چه القائاتی شود که حالش بهتر شود یا بدتر. اینکه بعضیها بعد از خارج شدن از حالت هیپنوتیزم احساس میکنند بدتر شدهاند، میتواند به این دلیل باشد که انتظارات خارقالعادهای از هیپنوتیزم دارند و وقتی میبینند که حالتشان مطابق با خواستههایشان نبوده احساس بدی میکنند.
برای دریافت وقت مشاوره با کیلینیک روانشناختی رسش با شماره۸۸۹۷۰۴۹۴-۰۲۱تماس بگیرید
شما هم میتوانید هیپنوتیزم شوید؟
برای هیپنوتیزم شدن ۳ شرط اساسی وجود دارد:
-
باید خواهان و راغب به هیپنوتیزم شدن باشید.
-
باید به اینکه هیپنوتیزم روی شما قابل انجام است باور داشته باشید.
-
باید توانایی آرام بودن و تمدد اعصاب را داشته باشید.