فوبیا چیست؟
ترس شدید یا بیمارگونه که در روانشناسی به هراس یا فوبیا (به انگلیسی: phobia) شهرت دارد عبارت است از نوعی بیمارگونه و پایدار از ترس در فرد که باعث اختلال در زندگی روزمره وی میشود. بر خلاف ترس معمولی که واکنشی زودگذر و طبیعی به یک عامل خطرناک خارجی است، هراس بیشتر ترس از قرار گرفتن در یک موقعیت خطرناک است مانند ترس از پرواز یا ماشینسواری. در برخی موارد، فرد هرگز در تماس با چیزی که از آن میترسد نبودهاست.[۱]
هراسزدگی (فوبیا)، ترس نامعقول و شدید از یک موضوع، یک موقعیت یا یک شیئ است. در واقع با اینکه فرد میداند ترسش نامعقول است ولی توانایی کنترل آن را ندارد و اگر در معرض آنچه که از آن «هراس» دارد، قرار بگیرد موجی از اضطراب، ترس شدید و حتی وحشتزدگی بر او چیره میشود و این تجربه چنان برایش ناخوشایند است که سعی میکند همیشه از آن مورد «هراس آور» دوری کند. در میان اختلال اضطراب، «فوبیاها» از همه شایع ترند. سالانه ۷٫۸ ٪ از بزرگسالان آمریکایی از یکی از انواع هراسزدگی رنج میبرند و هراسهای بیمارگونه، شایعترین اختلال روانشناختی در میان زنان و دومین اختلال شایع در میان مردان سنین بالای ۱۵ سال است.
ترس یک واکنش طبیعی بشر هنگام مواجهه با خطر است که هدف محافظتی دارد. هنگام مواجهه با خطر، دستگاه عصبی سمپاتیک با ترشح آدرنالین آمادگی «مبارزه یا فرار» را ایجاد میسازد. آدرنالین موجب افزایش ضربان قلب و جریان خون در عضلات بدن میشود و در نتیجه فرد میتواند در شرایط اضطراری بهتر عکس العمل نشان دهد. همچنین میزان قند خون نیز بالا میرود. در چنین شرایطی، جسم و روح آماده عمل است. پس در موقعیتهای خطرناک، ترس، طبیعی و حتی مفید است. اما فوبیا، ترس بیمارگونه یی است که به شدت مبالغهآمیز و حتی توهمی است.
دلایل ابتلا به فوبیا:
علت اصلی این اختلال ناشناخته است، اما دلایل احتمالی آن عبارتست از یک واكنش یادگرفته شده (شکل گرفته در ذهن) مثلاً ناشی از تماس با فرد دیگر دارای همین ترس مشابه، یا داشتن تجربه یک ترس اولیه که قبل تر همراه با یک شیئ یا موقعیت خاص بوده است.
برای دریافت وقت مشاوره با کیلینیک روانشناختی رسش با شماره88970494-021تماس بگیرین
چند عامل افزایشدهنده:
۱. سابقه خانوادگی در اضطراب
۲. اضطراب ناشی از جدایی در دوران كودكی
۳. سایر اختلالات روانی
۴. شخصیبت كمالگرایی
از نظر رفتاردرمانی ریشه فوبیا در چیست؟
اکثر متخصصان معتقدند که ترس و فوبی هایی که شدید هستند، ریشه ژنتیکی دارند. یعنی افرادی حتما در سابقه خانوادگی این علائم را داشته اند. اما یک سری از روان شناس های مثل رفتارگراها معتقدند که لزوما ژنتیکی نیست و ممکن است یاد گرفته شده باشد؛ مثلا اتفاقی برای فرد در دوران بچگی افتاده و ا ترسیده است. پس آن ترس در ذهنش می ماند و هر اتفاق مشابهی برایش بیفتد. همان خاطره و ترس اولیه زنده و تداعی می شود.
نشانه های ابتلا به فوبیا:
نشانه های جسمی فوبیا با نشانه های واکنش «مبارزه یا فرار» بدن به هنگام رویارویی با یک خطر واقعی، یکسان بوده و گستره ی اضطراب و ترس می تواند از یک دلهره و ترس ساده تا یک حمله «وحشتزدگی» متفاوت باشد. از نشانه های شایع فوبیا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. تپش قلب
۲. تعریق
۳. لرزش بدن
۴. گُرگرفتگی
۵. حالت تهوع
۶. افکار و تصورات منفی و مضطربکننده
برای دریافت وقت مشاوره با کیلینیک روانشناختی رسش با شماره88970494-021تماس بگیرین
فوبیا چه زمانی دردسرساز میشود؟
در اصل فوبیاها در مکانها یا موقعیتهای گستردهتر دردسرساز میشوند. برای مثال، علائم ترس از ارتفاع میتواند با رانندگی روی پلهای مرتفع بروز کند. همچنین ترس از فضاهای محصور یا تنگناهراسی میتواند با سوار شدن به آسانسور یا استفاده از دستشویی کوچک تشدید شود. افرادی که این فوبیها را دارند، ممکن است، نیاز به ایجاد تغییرات چشمگیر در زندگی خود باشند. در موارد شدید، فوبی ممکن است، عامل تعیین کننده اشتغال، محل کار، مسیر رانندگی، فعالیتهای اجتماعی و تفریحی، یا محیط خانه شخص باشد.
انواع فوبیا های خاص
فوبیا های خاص انواع گوناگونی دارند. ممکن است فرد همزمان به چند فوبیا مبتلا باشد ولی به طور کلی به پنج طبقه تقسیم می شوند:
1) فوبیای حیوانات
در طبقه فوبیای حیوانات، محرکی که فوبیا را ایجاد می کند، حیوانات هستند. حتما لازم نیست فرد در مواجهه واقعی با حیوان قرار بگیرد. دیدن تصاویر و یا حتی تصور کردن حیوانی که فرد از آن فوبیا دارد نیز موجب واکنش اضطرابی می شود. 9 تا از شایع ترین فوبیاهای حیوانات عبارت اند از:
1) ترس از عنکبوت یا Arachnophobia
2) ترس از مار یا Ophidiophobia
3) ترس از زنبور یا Spheksophobia
4) ترس از پرنده یا Ornithophobia
5) ترس از موش یا Musophobia
6) ترس از ماهی یا Ichthyophobia
7) ترس از سگ یا Cynophobia
8) ترس از سوسک یا Entomophobia
9) ترس از گربه یا Entomophobia
2) فوبیای محیط های طبیعی
در فوبیای محیط های طبیعی فرد مبتلا از پدیده های طبیعی می ترسد. شایع ترین این فوبیا ها عبارت اند از:
-ترس از ارتفاعات یا Acrophobia
– ترس از طوفان و رعد و برق یا Astraphobia
-ترس از آب یا Aquaphobia
3) فوبیای خون، تزریق و جراحت یا (BII)
در فوبیای خون که تقریبا در 3 تا 4 درصد جمعیت روی می دهد، فرد از دیدن خون و یا هر فرایندی که منجر به دیدن خون شود مانند تزریق، عمل جراحی، جراحت و… می ترسد. در نوع شدید این فوبیا فرد از رفتن به مکان هایی که احتمال می دهد، در آنجا خون ببیند، مانند بیمارستان نیز پرهیز می کند.
4) فوبیای اعمال و فرایند ها
در فوبیای اعمال و فرایند ها، فرد مبتلا از اعمال و فرایند های مشخصی می ترسد که به معروف ترین آن ها اشاره میکنیم:
-ترس از رانندگی کردن یا Vehophobia
-ترس از پرواز یا Aerophobia
-ترس از بودن در مکان های بسته مانند آسانسور یا Claustrophobia
5) سایر فوبیا ها
از جمله ترس از اشیا و احساسات دیگر می توان به موارد زیر اشاره داشت:
– ترس از دکمه یا Koumpounophobia
– ترس از دلقک یا Coulrophobia
-ترس خفگی Pseudodysphagia
– ترس از تهوع داشتن یا Emetophobia
برای دریافت وقت مشاوره با کیلینیک روانشناختی رسش با شماره88970494-021تماس بگیرین
انواع فوبیا های فرعی
فوبیاهای فرعی در راهنمای تشخیصی آماری بیماری های روانی ( DSM) به صورت رسمی وجود ندارند، اما نیازمند توجه بالینی هستند.
معروف ترین این فوبیا ها عبارت اند از :
-
ترس از حفره های نا متقارنیا Trypophobia
-
ترس از مرگیا Thanatophobia
-
ترس از تنها بودنیا Monophobia
-
ترس از تاریکییا Nyctophobia
سلام من امتو فوبیا دارم راهکارش غیر دکتر و روانشناس چیه؟ خانوادم اعتقادی به روانشناس ندارن هزینشو نمیدن
لطفا کمکم کنید واقعا نیاز دارم به درمانش یذره که حالت تهوع میگیرم خودمو میبازم و دست و پامو گم میکنم
سلام وقت بخیر،شما میتونید از مشاوره رایگان تلفنی رسش استفاده کنید، برای مشاوره رایگان با دکتر علیزاده با مرکز تماس بگیرین