علت آلزایمر زودرس چیست؟
آلزایمر یکی از شایعترین بیماریهای زوال عقل که طبق باور عموم تنها در افراد مسن (بالای 65 سال) اتفاق میافتد، در حالی که در موارد نادر نشانههای آلزایمر زودرس در افراد میانسال (40 تا 50) نیز مشاهده میشود. البته تشخیص آلزایمر زودرس کمی سخت میباشد، چرا که نشانهها میتواند در اثر یک حادثه یا استرس زیاد ایجاد شده باشد. درمان قطعی برای بیماری آلزایمر هنوز شناخته نشده است، اما راههایی برای تشخیص سریع این بیماری وجود دارند که شناسایی آنها در فرآیند درمان به شما کمک شایانی خواهد کرد. فراموش نکنید اگر این نشانهها را در خود دیدید، هرچه سریعتر به یک پزشک مراجعه نمائید.
علائم زیر نشانه های بیماری آلزایمرهستند:
۱. ضعیف شدن حافظه
زمانی که بیشترازحد معمول فراموشکار می شوید، به طور مثال بیشتر اوقات تاریخها یا رویدادهای مهم را فراموش میکنید و نیاز به یادآوریهای مکرر دارید، باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
۲. ایجاد مشکل در برنامهریزی و حل مسائل
اگر در برنامهریزی یا پیگیری برنامههایتان دچار مشکل میشوید، ممکن است به آلزایمر دچارباشید. اگر چنین باشد کار کردن با اعداد برای شما سخت خواهد بود. در این صورت حل مسائل و انجام محاسبات ریاضی برای شما تبدیل به یک چالش خواهد شد.
۳. بروز مشکل در انجام وظایف معمول
گاهی فرد مبتلا به آلزایمر دچار مشکل عدم تمرکز می شود. با پیشرفت بیماری انجام فعالیت های روزمره ای که نیازمند تمرکز و تفکر هستند، زمانبر خواهند شد. امکان دارد فرد در هنگام رانندگی دچار مشکل شده و در مسیری آشنا گم شود. این مورد یکی از نشانه های مهم آلزایمر زودرس است.
۴. اِختلال در تشخیص زمان یا مکان
مشکل داشتن با دنبال کردن تاریخ ها و درک نادرست از گذر زمان دو علامت رایج آلزایمر زودرس هستند. برنامهریزی برای اتفاقات آینده برای فرد مبتلا به آلزایمر دشوار است، چون این اتفاقات سریع اتفاق نمیافتند. با پیشرفت بیماری آلزایمر فرد در مورد مکانی که در آن حضور دارد، نحوه، مسیر و دلیل رفتنش به آن محل شدیدا دچار فراموشکاری می شود.
۵. کاهش بینایی
اختلالات بینایی نشانه دیگری از آلزایمر است. امکان دارد در زمان مطالعه یا رانندگی در تشخیص فاصله، رنگ و کنتراست دچار مشکل شوند. البته گاهی به علت سردرد ممکن است دچار اختلال بینایی بشوید، از این رو بهتر است برای تشخیص، به پزشک مراجعه کنید.
۶. ایجاد مشکل در یافتن واژههای درست
افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است در هنگام صحبت کردن ناگهان حرفشان را قطع کنند، چون امکان دارد فراموش کنند که با چه کلمه ای می توانند جمله خود را تمام کنند. به همین دلیل اغلب حرف های تکراری میزنند. آنها ممکن است برای یافتن واژگان مناسب برای موضوعات خاص با مشکل مواجهه شوند. به همین دلیل شروع مکالمه یا شرکت در یک بحث برای فرد مبتلا به آلزایمر سخت به نظر میرسد.
۷. قرار دادن وسایل در جاهای اشتباه
اگر مبتلا به آلزایمر زودرس باشید امکان دارد وسایل را در جاهای اشتباه و غیر معمول بگذارید. در این زمان تمرکز کردن و به خاطر آوردن جایی که وسیله را در آن قرار داده اید به شدت دشوار است، تا جایی که ممکن است فکر کنید شخصی وسیله شما را دزدیده یا قصد شوخی با شما را دارد. با پیشرفت بیماری این مشکل بیشتر اتفاق خواهد افتاد.
۸. ایجاد مشکل در تصمیمگیری
امکان دارد افراد مبتلا به آلزایمر زودرس در تصمیم گیری های مالی دچار مشکل شوند، این موضوع باعث گرفتن تصمیمات مالی غلط و زیان بار می شود. به طور مثال فرد مبلغی بیشتر از مقدار خریدش به فروشنده می پردازد.اغلب فرد بیمار نسبت به رعایت بهداشت فردی بی توجه میشود و ممکن است تعداد دفعات استحمام یا تعویض لباس های کثیف وی به شدت کاهش یابد.
۹. کنار کشیدن از کار و فعالیتهای اجتماعی
با پدیدار شدن علائم این بیماری، امکان دارد متوجه شوید که هر روزبیشتر ازقبل از فعالیتهای اجتماعی، پروژههای کاری یا سرگرمیهایی که قبلا برایتان جذاب بودند، دوری میکنید. این فاصله گرفتن با پیشرفت بیماری بیشتر نیز خواهد شد.
۱۰. ایجاد تغییرات در خُلق خو و شخصیت
در خلق و خو و شخصیت فرد مبتلا به آلزایمر زودرس نوسانات شدیدی بروز می کند. برخی از این تغییرات عبارتند از:
-گیجی
-افسردگی
-اضطراب
-ترس و وحشت
ممکن است متوجه شوید که وقتی اتفاق خارج از روال معمول رخ می دهد، شدیدا تحریک و خشمگین میشوید.
عوامل ابتلا به آلزایمر زودرس
دچار شدن به فراموشی یا زوال عقل در سنین جوانی به عوامل متعددی بستگی دارد که مهمترین آنها به شرح زیر است:
۱. داشتن استرس یا اضطراب بیش از حد
بررسیها نشان داده است که هرچه میزان اضطراب و استرس افراد بالاتر باشد، میزان سطح پروتئینی به نام آميلوئيد بتا در مغز بالاتر رفته که این امر باعث اختلال در عملکرد مغز خواهد شد.
۲. نداشتن خواب کافی
وجود اختلالات خواب و عدم برخورداری از یک برنامه منظم خوابیدن در بزرگسالان میتواند از عوامل ابتلا به بیماری آلزایمر زودرس باشد. نداشتن تعادل میان ساعت خواب و بیداری منجر به اختلال در عملکرد مغز شده و در نتیجه مغز تواناییهای خود را برای به خاطر سپردن موضوعات مختلف از دست خواهد داد.
۳. مصرف بیش از حد دخانیات
بسیاری از متخصصین بر این باورند که مصرف دخانیات با ابتلا به زوال عقل و آلزایمر زودرس ارتباط مستقیم دارد. یکی از دلایل عمده این موضوع این است که مصرف سیگار و دخانیات سیستم گردش خون بدن را تحت تاثیر قرار داده و خون رسانی به عروق مغز کاهش پیدا میکند. نتیجه این مشکل، کاهش تواناییهای مغز به طور چشمگیر خواهد بود.
۴. عوامل ژنتیکی
طبق تحقیقات به عمل آمده افرادی که یکی از والدین آنها مبتلا به بیماری آلزایمر بودند بیشتر در معرض خطر ابتلا به آلزایمر زودرس قرار دارند. طبق این مطالعات، تاثیرات ژنتیکی و تاریخچه خانوادگی تأثیری اساسی در دچار شدن به این بیماری خواهند داشت.
۵. نداشتن تحرک کافی
از دیگر عوامل مهمی که در ابتلا به بیماری الزایمر زودرس نقش اساسی ایفا میکند، نداشتن تحرک کافی است. برخورداری از یک برنامه منظم ورزش به طور روزانه باعث تقویت بافتهای عصبی مغز میشود بنابراین کسانی که تحرک کافی ندارند بیشتر در خطر ابتلا به آلزایمر زودرس قرار خواهند داشت.
۶. استفاده بیش از حد از نمک
مصرف بیش از اندازه نمک در طول روز باعث ضعف اکسیژن رسانی به مغز شده و عملکرد مغز را کاهش خواهد داد چرا که مصرف نمک زیاد باعث میشود جریان خون در مویرگهای مغز به طرز چشمگیری کاهش پیدا کند.
۷. ابتلا به افسردگی
افرادی که با مشکلات مربوط به افسردگی دست و پنجه نرم میکنند بیشتر از سایر افراد دچار حواس پرتی و فراموش کاری میشوند. با تشدید حالت افسردگی، خطر ابتلا به آلزایمر زودرس نیز افزایش پیدا میکند.
علت بروز آلزایمر زودرس
اکثر کارشناسان معتقدند که بیماری آلزایمر به علت تجمع پروتئینی به نام آمیلوئید در مغز ایجاد میشود.بیشتر پزشکان و کارشناسان بر این باورند که تجمع پروتئینی به نام آمیلوئید در مغز باعث بروز بیماری آلزایمر می شود. میزان بیشازحد این پروتئین در چگونگی فکر کردن فرد تأثیرگذار است.گاهی، این بیماری جنبهی ارثی دارد و امکان دارد به دلیل وقوع تغییراتی در ژنهایی که از والدین منتقل میشوند، رخ دهد.از آنجایی که هنوز دلیلی برای بروز زود هنگام آلزایمر در بعضی افراد پیدا نشده، تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد.
توصیهها و درمان دارویی برای آلزایمر زودرس
درحقیقت هم اکنون هیچ درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد. در بعضی موارد علائم آلزایمر را می توان تا حدی با داروهایی که برای بهبود و تقویت حافظه یا کم کردن اختلالات خواب استفاده می شوند، برطرف کرد. برای درمان های جایگزین تحقیقاتی در دست انجام است.
قسمت مهمی از کنترل بیماری آلزایمر، مثبت اندیشی است. باید به کارها و فعالیت هایی که هنوز از انجامشان لذت میبرید، ادامه دهید. همچنین روش های گوناگونی مانند یوگا و تنفس عمیق برای تمدد اعصاب پیشنهاد می شود.به سلامتی و تناسب اندام خود توجه کنید. برای اینکارغذاهای سالم بخورید، ورزش منظم را فراموش نکنید.
داروهایی برای کاهش بعضی علائم آلزایمر زودرس وجود دارند. ممکن است متخصص مغز و اعصاب داروهایی مانند دونپزیل (آریسپت)، ذگالانتامین (رازادین)، ممانتین (نامندا)، ریواستیگمین (اگسلون)، دونپزیل/ ممانتین (نامزاریک) را برای کند کردن روند ضعف حافظه تجویز کند.
این داروها علائم بیماری را تا چند ماه یا حتی چند سال به تأخیر می اندازند و یا بهبود می بخشند. آنها می توانند زمان بیشتری برای داشتن یک زندگی مستقل را به شما بدهند. بعلاوه ممکن است متخصص مغز و اعصاب برای درمان بی خوابی، هراس شبانه، مقابله با اضطراب و سایر مشکلات مرتبط با آلزایمر، استفاده از قرص خواب، داروهای ضدافسردگی یا آرامبخشها را برای شما مناسب ببیند.
برای دریافت وقت باکلینیک روانشناختی رسش با شماره۸۸۹۷۰۴۹۴-۰۲۱تماس بگیرید