اختلال صدا بیزاری یا میسوفونی
اختلال صدا بیزاری یا میسوفونیا نوعی اختلال عصبی است که فرد مبتلا به آن با شنیدن برخی صداها که برای دیگران عادی است، دچار عصبانیت، گرگرفتگی، تنفر و خشم می شوند. این صداها ممکن است بلند یا آهسته باشند.
نشانه ها و علائم اختلال صدا بیزاری
گفتنی است که اختلال صدا بیزاری همانند سایر اختلالات روانی با علائم و نشانه های مختص به خود بروز پیدا می کند. بر این اساس، این نشانه ها می تواند متناسب با نوع واکنش های فرد مبتلا متفاوت باشد. غالباً علائمی نظیر نفرت، فرار کردن، ناراحتی و عصبانیت توام با واکنش های خفیف فرد دارای اختلال صدا بیزاری یا میسوفونیا به شمار می رود. در سوی مقابل، مبتلایان به این اختلال در برخی مواقع و به محض شنیدن و احساس نمودن صداهای آزار دهنده و ناخوشایند، واکنش های بسیار جدی و شدیدی از خود بروز می دهند.
پریشانی، ترس، وحشت، نفرت دائمی، خشم و عصبانیت شدید، از مهم ترین نشانه های آن محسوب می شوند. ناگفته نماند که اختلال صدا بیزاری در روند زندگی عادی و نرمال فرد مشکلات عدیده و متعددی را ایجاد می سازد. استرس، اضطراب، تنش و ترس، بروز حالت ها و احساسات غیر معمولی، از جمله این معضلات می باشند. مضاف بر این، جویدن ناخن و تکان دادن مداوم دست و پا، در ایجاد حس ناخوشایند و تحریک افراد مبتلا به میسوفونیا تاثیر بسزایی از خود برجای می گذارد.
علائم اختلال میسوفونیا
معمولا پیش از بلوغ جنسی یعنی در سنین ۸ تا ۱۲ سالگی پدیدار میشوند و اولین تحریکات معمولا توسط نزدیکان درجه یک فرد مبتلا صورت میگیرد.
برخی تحقیقات آثار ژنتیکی را در این اختلال نشان دادهاند و گویا گاهی میتوان ریشههای این اختلال را در یک نسل قبلتر شناسایی کرد.
فرد مبتلا به اختلال صدا بیزاری، نه تنها رنج شنیدن صداهای ازار دهنده را متحمل میشود، بلکه متاسفانه بیماریها و اختلالهای روانی دیگری نیز پیرو این اختلال به سراغ او میآیند.
این افراد متاسفانه به علت عدم آگاهی خودشان و نیز اطرافیان احساس تنهایی میکنند، گاهی ممکن است فکر کنند عقلشان را از دست داده اند، احساس گناه دارند، منزوی و دچار افسردگی میشوند.
برای مقابله با این احساسات این بیماران در معرض خطر اعتیاد قرار میگیرند. آنها برای ارام کردن خود ممکن است به الکل و مواد مخدر روی آورند.
رابطه ی استرس و اختلال میسوفونیا
میسوفونیا در افراد سبب افزایش استرس می شود که می تواند عامل اصلی ناراحتی و آزار روانی برای فرد باشد و بر روی جنبه های مختلف زندگی فرد اثر منفی گذارد .باید بدانیم که استرس هم در افزایش اختلالات میسوفونیا موثر است ،طبیعی ست که تلاش در کاهش میزان استرس در فرد می تواند موجب کاهش عکس العمل های ناشی از میسوفونیا گردد .در ادامه به چند نکته در رابطه با کاهش میزان استرس اشاره می کنیم
-ذهن خود آگاه خود را از هر زمانی آزاد کنید و خود را به زمان حال تعلق دهید .
-از مدیتیشن برای آزادسازی ذهنتان استفاده کنید .
-در طبیعت قدم بزنید
-عمل خلاقانه ای انجام دهید
-استحمام طولانی مدت انجام دهید
-از چای و نوشیدنی های آرامش بخش استفاده کنید
-از حرکات تمرینی برای آرامش عضلات خود استفاده کنید
علت شکلگیری این اختلال عصبی چیست؟
به گفته دانشمندان، یک تفاوت فیزیکی بزرگ در مغز افراد مبتلا به صدابیزاری و افراد عادی وجود دارد. در مغز افراد مبتلا به اختلال، مقدار بسیار زیادی میلین (انسولین مغز) مشاهده میشود.این یافته علمی میتواند تسکینی برای مبتلاها به این اختلال باشد، زیرا اغلبِ اطرافیان این افراد نمیتوانند درک کنند که چطور میشود یک نفر تا این اندازه از شنیدن یک صدا حالش بد شود! با این یافته علمی میتوان ثابت کرد که صدابیزاری فقط یک احساس نیست و دلایل علمی دارد.در سال ۲۰۰۰ میلادی نیز تحقیقات دیگری صورت گرفت و ثابت شد نفرت از صدا، به خود صداها مربوط نمیشود. بلکه میتواند ناشی از خاطرات ناخوشایندی باشد که در کودکی برای فرد اتفاق افتاده است. بیشتر محققان معتقدند میسوفونیا ژنتیکی است و بیشتر به صداهای دهانی مربوط میشود.
درمان
از آنجایی که صدا بیزاری یک اختلال در تمام طول عمر فرد مبتلا به این عارضه است و هیچ راه درمانی برای آن وجود ندارد در ادامه به چند نکته در راستای کنترل این معضل به شما پیشنهاد می کنیم:
۱- درمان و باز آموزی صدای وزوز در داخل گوش
دوره ی درمانی تی آر تی (باز آموزی وزوز گوش ) به افراد کمک می کند که نسبت به صداهای که آنها را اذیت می کند تحمل بیشتری از خود نشان دهند و راحت تر با این مسئله کنار بی آیند.
۲- درمان شناخت رفتاری
به منظور کنترل هر چه بهتر این مشکل لازم است که نسبت به صداهایی که به آنها حساسیم و عکس العمل های خود در برخورد با آن صداهای خاص شناخت داشته باشید.
آمار نشان داده است که دستگاه های مانند هدفون که با آنها می توانیم صداهایی از قبیل صدای باران و رودخانه و طبیعت را گوش دهیم می تواند بر روی ۸۵ درصد از احساس های ناشی از اختلالات را کاهش داده و به فرد احساس آرامش دهد.
۳- مشاوره
انجام مشاوره برای افرادی که دچار به عارضه ی صدا بیزاری هستند امری حیاتی ست نکته ی مهم در انجام این مشاوره این است که خانواده ی افراد مبتلا به صدا بیزاری نیز باید در این مشاوره ها شرکت کنند چرا که این بیماری به گونه ایست که کل اعضای خانواده را درگیرمی کند .