اختلال شخصیت خودشیفته
اختلال شخصیت خودشیفته یکی از انواع اختلالات شخصیت است. واژه خودشیفتگی یا نارسیسیم از نام مرد زیبا رویی به نام نارسیوس گرفته شده است که با دیدن تصویر خودش در آب، عاشق و شیفته خودش شد. این اسطوره یونانی بسیار مورد توجه دیگران بود ولی با رفتارها و بی تفاوتی هایش سبب ناراحتی دیگران می شد. در نهایت نارسیوس بعد از دیدن تصویر خودش در آب دچار غم عشق به خودش می شود و در کنار برکه از اندوه جان می سپارد.
شخصیت خودشیفته خودش را مرکز دنیا می داند، او در ذهنش از هر جهت ویژه و خاص می باشد. در واقعیت نیز اکثرا اشخاصی مشهور و موفق هستند، اما شخصیت خودشیفته خود را خیلی فراتر از آن چه واقعا هست (زیباتر، پولدارتر، موفق تر و…) می پندارد. شخصیت خودشیفتهاحساسات و مشکلات دیگران را نادیده می گیرد، گویی او تنها کسی است که لیاقت مورد توجه بودن را دارد.
علل اصلی مبتلا شدن به اختلال خودشیفتگی
طبق تحقیقاتی که تاکنون انجام شده است محققان علت اصلی اختلال شخصیت خودشیفته را کشف نکرده اند ولی بسیاری از محققان عوامل ژنتیکی و زیست محیطی را یکی از دلایل اصلی ابتلا به این اختلال می دانند. همچنین دانشمندان در بخش خاکستری مغز افراد خودشیفته که مربوط به همدلی و روابط عاطفی است متوجه نوعی نارسایی شده اند ، دانشمندان بر این باورند که برخی از ویژگی ها و صفات اختلال شخصیت خودشیفته در طول مراحل طبیعی رشد بوجود می آید ، از این رو عدم رشد کامل در این مرحله منجر به بروز چنین اختلالی می شود. عدم آگاهی والدین از نحوه تربیت و رفتار صحیح با کودکان هم می تواند یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار باشد برای مثال ، تعریف و تمجید بیش از اندازه از کودک ، تنبیه و پاداش های افراطی ، وابستگی شدید به والدین ، می تواند نمونه های عوامل تاثیر گذار در بروز این اختلال باشد.
مهم ترین معیارهای تشخیصی اختلال خودشیفتگی
-خود بزرگ بینی و خود مهم بینی پیوسته و مستمر در خیالات و یا رفتار خود
-اشتغال ذهنی شدید مبنی بر خاص بودن وداشتن توانایی های خاص در حوزه های مختلف
-داشتن احساس شایستگی های زیاد و لایق تقدیربهره کشی در روابط
عدم درک احساسات دیگران و فاقد هم حسی بودن
-حسادت ورزی آشکار
-بروز رفتارهای به شدت خود خواهانه
مهم:کتاب هیپنوتیزم بالینی
مهم:دکتر زینب علی مددی متخصص تغذیه و روانپزشک در کلینیک روانشناختی رسش;کلیک کنید