اختلال استرس حاد چیست
اختلال استرس حاد (ASD) شرایطی مربوط به سلامت روانی است که میتواند بلافاصله پس از یک رویداد آسیبزا رخ دهد. این شرایط میتواند موجب بروز علائم روانی مختلف شود و در صورت عدم تشخیص یا درمان میتواند به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) منجر شود. ارتباط تنگاتنگی بین اختلال استرس حاد و اختلال استرس پس از سانحه وجود دارد. برخی افراد پس از اختلال استرس حاد به اختلال استرس پس از سانحه مبتلا میشوند. هر فردی به روشی متفاوت نسبت به رویدادهای آسیبزا واکنش نشان میدهد، اما آگاهی از آثار جسمانی و روانی که پس از آن رخ میدهد، اهمیت دارد. در ادامه با اختلال استرس حاد بیشتر آشنا میشویم.
اختلال استرس حاد چیست؟
اختلال استرس حاد یک تشخیص روانشناسی نسبتا جدید است. انجمن روانپزشکی آمریکا برای نخستین بار آن را در ویرایش چهارم کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی در سال ۱۹۹۴ معرفی کرد. اگر چه اختلال استرس حاد علائم مشابه بسیاری با اختلال استرس پس از سانحه دارد، اما شرایطی مجزا است. فرد مبتلا به اختلال استرس حاد بلافاصله پس از یک رویداد آسیبزا پریشانی روانی را تجربه میکند. بر خلاف اختلال استرس پس از سانحه، اختلال استرس حاد شرایطی موقتی است و علائم معمولا برای حداقل ۳ تا ۳۰ روز پس از رویداد آسیبزا باقی میمانند. اگر فردی برای مدت زمان طولانیتر از یک ماه علائم را تجربه کند، پزشک معمولا این شرایط را به عنوان اختلال استرس پس از سانحه ارزیابی میکند.
دلایل اختلال استرس حاد
افراد میتوانند پس از یک یا چند رویداد آسیبزا به اختلال استرس حاد مبتلا شوند. یک رویداد آسیبزا میتواند موجب آسیب روانی، احساسی، یا جسمانی چشمگیر شود.
از جمله رویدادها آسیبزا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– مرگ یکی از عزیزان
– خطر مرگ یا آسیب دیدگی جدی
– بلایای طبیعی
– تصادفات وسایل نقلیه موتوری
– تجاوز یا سوءاستفاده جنسی
– تشخیص شرایطی مرگبار
– جان به در بردن از یک آسیب دیدگی مغزی
علائم اختلال استرس حاد
افراد مبتلا به اختلال استرس حاد علائمی مشابه با افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه و اختلالات استرسی دیگر را تجربه می کنند.علائم اختلال استرس حاد به پنج دسته گسترده تقسیم می شوند:
علائم تجربه مجدد
این علائم به ناتوانی یک فرد در متوقف کردن یادآوری یک رویداد آسیبزا طی فلش بک ها، خاطرات یا رویاها اشاره دارند.
خلق و خوی منفی
فرد ممکن است افکار منفی، غم، بی حوصلگی و خلق پایین را تجربه کند.
علائم گسستی
این علائم می توانند شامل حس واقعیت تغییریافته، عدم آگاهی از اطراف، و ناتوانی در یادآوری بخش هایی از رویداد آسیبزا باشند.
علائم پرهیزی
افراد دارای این علائم به طور هدفمند از افکار، احساسات، افراد، یا مکان هایی که با رویداد آسیبزا مرتبط هستند، پرهیز می کنند.
علائم برانگیختگی
این علائم می توانند شامل بی خوابی و دیگر اختلالات خواب، دشواری در تمرکز، تحریک پذیری یا پرخاشگری باشند که می توانند کلامی یا جسمانی باشند. فرد ممکن است با احساس تنش مواجه باشد، گارد بگیرد و به راحتی وحشت زده شود.
افراد مبتلا به اختلال استرس حاد ممکن است اختلالات سلامت روانی اضافه، مانند اضطراب و افسردگی را نیز تجربه کنند.