خنده واکنشی صدادار به احساس خوشحالی، یا در مواقع ناراحتی است که به ان خنده تلخ میگویند عوامل متعددی نظیر شنیدن یک جوک یا مورد غلغلک قرار گرفتن میتواند باعث پیدایش خنده شود. خنده در رفتار انسان و بعضی از حیوانات دیده میشود. خنده جزئی از رفتار انسانی است که به وسیله مغز برای تنظیم احساسات تولید میشود، و بدین وسیله انسانها را در روابط اجتماعی کمک میکند. خنده در دید روانشناسی، نشانهای برای برقرار کردن رابطهای مثبت با دیگران است.خنده میتواند دارای گیرایش باشد و خنده یک نفر باعث پیدایش خنده در دیگران شود. این میتواند دلیل محبوبیت استفاده از صدای خنده در نمایشهای کمدی را توضیح دهد.
خنده از انقباض حنجره به وسیله اپیگلوت ایجاد میشود. مطالعه خنده و تأثیرات آن بر بدن را خندهشناسی میگویند.
از قدیم گفته اند: «خنده بر هر درد بی درمان دواست»، اما شاید باور نکنیم وقتی دانشمندان و پزشکان و متخصصان هنوز برای بعضی بیماریها درمانی پیدا نکرده اند، «خنده» خواص درمانی داشته باشد.راستی شما چه فکر می کنید؟
آیا تا به حال به مشکلی برخورد کرده اید که غیر قابل حل باشد، اما با خنده از کنارش گذشته باشید و بعد خود به خود حل شده باشد؟
یا بر عکس با آدمهایی روبه رو شده اید که یک کار ساده را با گره های ابرو و عصبانیت و کج خلقی به یک معضل و مشکل غیر قابل حل تبدیل کرده اند؟
آیا هیچ وقت امتحان کرده اید، وقتی بخندید و با خوشرویی با دوست و همکار و همسر و فرزند و غیره برخورد کنید، همه دوستتان دارند و در نتیجه با هیچ در بسته ای مواجه نمی شوید و بر عکس، خشم و عصبانیت و اخم باعث شده درهای خوشبختی به روی شما بسته شود؟
تحقیقات نشان داده: خنده، شادمانی و امید می تواند حتی در درمان بیماریها از جمله سرطان مؤثر باشد.در این خصوص متخصصان انکولوژی (سرطان شناسی) معتقدند: بیماران مبتلا به سرطان که تحت درمان قرار دارند، در صورتی که روحیه شاد و امیدوار داشته باشند، به درمان پاسخ بهتری می دهند و می توان به بهبود آنها امیدوار بود، در حالی که بیماران ناامید به درمانها پاسخ مثبت نمی دهند و با زندگی وداع می کنند.
معمولاً نوع خنده خیلی زود شناخته می شود، چون اثری که ما انتظار داریم در طرف مقابل ما ایجاد نمی کند. به همین دلیل گاهی واژه «زهرخند» یا «نیشخند» در کنار «لبخند» جای می گیرد. مثل افرادی که ظاهراً می خندند، اما در درونشان غوغایی برپاست و فقط تظاهر به خنده می کنند.
در اثر خنده چه فعل و انفعالاتی انجام می شود و به لحاظ علمی، آیا خندیدن برای انسان مفید است؟
واسطه های شیمیایی مغز ما تحت تأثیر عوامل هیجانی دستخوش تغییر و تحول می شوند. مثلاً وقتی ما غمگین هستیم، تنظیم «سروتونین» که یک ناقل شیمیایی است، در مغز ما به هم می خورد.
در واقع وقتی افسرده و غمگین هستیم، سروتونین کاهش پیدا می کند، اما وقتی می خندیم «دوپامین» که به عنوان ناقل شیمیایی در موضوعاتی مثل لذت بردن از زندگی و… اثر دارد، افزایش پیدا می کند و با زیاد شدن دوپامین احساس خوشی و لذت در ما ایجاد می شود و احساس رضایتمندی از زندگی پیدا می کنیم. اثرات واسطه های شیمیایی بسیار شگفت انگیز است، به طوری که با آزاد شدن دوپامین در اثر خندیدن (اگر از ته دل باشد) آنقدر احساس رضایت از زندگی به ما دست می دهد که حتی اگر وضع اقتصادی خوبی هم نداشته باشیم، باز هم از زندگی راضی خواهیم بود، زیرا همین واسطه های شیمیایی میزان رضایت ما را از زندگی بالا می برند.
«خنده» علاوه بر احساس رضایت و خوشحالی در زندگی اگر از ته دل باشد و تظاهر نباشد باعث افزایش یادگیری نیز می شود. (دوپامین باعث افزایش یادگیری می شود
خنده زیاد ممنوع
آیا خنده زیاد مفید است یا مضر؟ آیا زیاد خندیدن بیماری تلقی نمی شود؟
هر چیزی حتی اگر بهترین و مفیدترین باشد، باید متعادل و نرمال باشد و از استاندارد خود تجاوز نکند. «خنده» هم از این قاعده مستثنا نیست و باید در حد تعادل باشد. ما در احادیث دینی هم داریم که خنده باید حد و اندازه داشته باشد.اگر بی خود و بی جا بخندیم، ضرر دارد، اگر زیاد بخندیم، ضرر دارد. مثلاً افرادی که در هر شرایط و اتفاقی می خندند(مثل وقتی که در یک تصادف چند نفر کشته و مجروح شدند)، دچار مشکل روانی و بیماری هستند و نیاز به درمان دارند.
دوقطبی ها
معمولاً افرادی که دارای اختلالات خلقی دوقطبی هستند یکی از علایم آن شاد بودن بیش از حد آنهاست که باید تحت درمان قرار گیرند و اگر از اندازه خارج شود، نیاز به پیگیری جدی دارند.کسانی که مسایل جدی زندگی را به شوخی می گیرند، دچار مشکل هستند و باید درمان شوند.
نود درصد از ژنهای ما در حالت معمول غیر فعال هستند و برای فعال شدن نیاز به محرک دارند؛ خنده از جمله محرکهایی است که میتواند انرژی درون DNA را تحریک و در درمان بسیاری از بیماریها به ما کمک کند، میتوان خنده درمانی را یکی از کم هزینهترین و بیخطرترین راهها برای درمان بیماری ام اس در نظر گرفت.
ام اس یکی از بیماریهایی است که در برابر مولکولهای بدن واکنش نشان میدهد؛ بیماری ام اس هنگامی اتفاق میافتد که دستگاه ایمنی بدن به اشتباه مولکولهای خودی را بیگانه تلقی کرده و به بدن حمله میکند و همین امر موجب بروز بیماری به نام خود ایمنی میشود؛ در این بیماری دستگاه ایمنی مولکولها یا سلولهای خودی را مورد حمله قرار داده و در برابر آنها پاسخ ایمنی ایجاد میکند.
کاهش استرس باخنده
تاثیر مخرب استرس بر سلامتی بدن و بیماری های که در نتیجه استرس عارض میشود بر کسی پوشیده نیست. کسانی که حتی موقع بروز مشکلات با لبخندی بر لب موقعیت را در کنترل خود میگیرند خیلی خوب میدانند خنده بهترین روش کنترل شرایط بسیار استرس آور است. موقع بروز استرس با ترشح هورمون کورتیزول بدن خود را برای جنگ با شرایط به وجود آمده آماده میکند. ولی وقتی این اتفاق به طور مکرر برای بدن بیفتد به دلیل وجود زیاد هورمون کورتیزول سیستم ایمنی بدن ضعیف شده انواع بیماری های روحی و جسمی ظاهر میشود که کمترین آن افسردگی و بیماری های قلبی است. خندیدن با ترشح هورمون اندروفین بهترین درمان کاهش اثرات کورتیزول است. تحقیقات نشان داده است خنده باعث کاهش ۷۰ درصدی هورمون کورتیزول میشود. دانشمندان حتی متوجه شده اند تصور خندیدن یا به یادآوری لحظات شاد باعث ترشح هورمون اندروفین و کاهش هورمون کورتیزول میشود. باکاهش هورمون کورتیزول حافظه و عملکردهای شناختی مغز هم تقویت شده و کارآیی آن چند برابر میشود.
خنده ضد افسردگی
تحقیقات متعدد ثابت کرده است خنده داروی اصلی ضدافسردگی است. در یکی از تحقیقات مشخص شد افرادی که روحیه شوخ طبعی دارند کمتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار میگیرند. خنده پدیده ای است که کل غشاهای مغز را درگیر میکند و درست مثل یک پیام مغزی به تمام بدن این پیام را میدهد که باید حال روحی خوب باشد و افسردگی از بین برود. این پیام را تمام سلول های مغزی ناخودآگاه متوجه میشوند. آزمایش دیگری نشان داد خنده افسردگی، اضطراب و استرس را به شدت کاهش داده، کیفیت خواب را بهبود میبخشد و مانع از ابتلا فرد به زوال عقل میشود
خنده و کنترل فشارخون
هر چند هنگام خنده فشارخون افزایش پیدا میکند ولی این تاثیر موقتی است و بعد از چند دقیقه فشار خون پایین آمده رگ های خونی بهتر کار میکنند. کورتیزول و سایر هورمون هان مترشحه ناشی از استرس، دیواره رگ های خونی را منقبض میکند. با خندیدن و کاهش ترشح هورمون کورتیزول، رگها بخصوص رگ های قلب از حالت انقباض خارج شده و بهتر کار میکنند. در واقع خنده باعث کمی افزایش فشار خون میشود، ولی پس از یک دقیقه فشارخون را کنترل و متوازن میکند. خنده ای که تمام بدن را به حرکت دربیاورد در واقع نوعی درمان گر طبیعی فشار خون محسوب میشود.
خنده و سلامت قلب خنده
به دلایل مختلف برای قلب مفید است. لایه داخلی رگ های خونی به نام اندوتیلیوم Endothelium که کار تنظیم جریان خون را به عهده دارند با خنده منبسط میشوند. تنفس عمیق و اکسیژن رسانی خون از دیگر فواید خنده است. به همین دلیل افرادی که میخندند امکان بروز سکته و بیماری های قلبی در آنها به شدت کاهش مییابد. طی تحقیقی دانشمندان دو گروه افراد را تحت آزمایشی قرار دادند که گروه اول در شرایط استرس زا مثل مشاهده فیلم جنگی و گروه دوم دیدن فیلم کمدی را تجربه کردند. در گروه دوم که در طی مدت فیلم خندیده بودند جریان خون بهتر شده بود، التهابات رگ ها کاهش و سطح کلسترول خوب HDL افزایش پیدا کرده بود.
خنده تقویت سیستم ایمنی
بدن هورمون هایی مثل بتا – اندروفین Beta-endrophins از جمله هورمونهایی است که باعث تولید هر چه بیشتر سلول های تی T-cells ( نوعی لنفوسیت) میشود که در برابر بیماری ها از بدن دفاع میکنند. این هورمون با خندیدن ترشح میشود. دانشمندان ژاپنی طی آزمایشهای متعددی افرادی را مورد بررسی قرار دادند که فیلم عصر جدید چارلی چاپلین را تماشا میکردند. در طی فیلم آنتی بیوتیک های طبیعی بدن از بین برنده انواع باکتری و ویروس افزایش یافته بود. بیشترین آنتی بادی که در بدن افراد بعد از فیلم مشاهده شد IgA بو که بیشترین تاثیر را در تقویت سیستم ایمنی دارد.
خنده درمان چاقی
با دقت در اخلاق و روحیه افراد چاق حتما متوجه خواهید شد آنها معمولا انسان های خوش اخلاق و اهل خنده ای نیستند. امروزه ثابت شده است که خنده نوعی فعالیت بدنی محسوب میشوند که باعث رفع چاقی و داروی کاهش وزن است. ۱۵ دقیقه خندیدن چیزی بین ۱۰ تا ۴۰ کالری را میسوزاند و چربی ها را آب میکند.
خنده کند شدن روند پیری
تحقیقات نشان داده است هنگام خنده عضلات کمتری در صورت منقبض میشوند. به همین دلیل افراد اخمو و جدی پوست صورت شان زودتر دچار چین و چروک میشود در صورتی که افراد خندان دیرتر آثار پیری در چهره شان نمودار میشود.
موانع را کنار بزنید
برای دستیابی به این مهم، شاد بودن، خندیدن با اثرات مثبت و…. چه باید کرد؟
با توجه به اینکه «خنده» تجلی یک احساس در درون ماست که همان احساس شادی است. هر کسی باید ببیند چه موانعی بر سر راه شاد بودنش قرار دارد و چطور می تواند این موانع را از سر راه بردارد.
اگر هر کس به این موضوع توجه کند که «عمر چقدر کوتاه است» و چه عزیزانی بودند و رفتند اینکه خود ما قرار است چقدر عمر کنیم… از هر نفسی که می کشیم، لذت می بریم و شکر خدا را بجا می آوریم. از اینکه در کنار عزیزانمان هستیم، لذت می بریم و…. اگر این احساس را در خودمان بپرورانیم و آن را تقویت کنیم، همیشه شادمان خواهیم بود و این شادی را به دیگران هم منتقل خواهیم کرد.
در حالی که بعضی وقتها خودمان مانع ایجاد می کنیم. یکی از چیزهایی که مانع شادی می شود، وجود افکار منفی در ذهنمان است که باید سعی کنیم از آنها فاصله بگیریم و اگر هر کس بتواند موانع شادی را در زندگی اش تشخیص دهد و آنها را از سر راه بردارد و با آنها مقابله کند، قطعاً آدم شادی خواهد بود و زندگی شیرین و حتی طول عمر بیشتری خواهد داشت.
به قول یکی از استادان که می گفت، انسان باید همیشه دو تا حبه قند توی دلش آب کند، بعد از خانه بیرون برود. اگر این کار را بکند، تمام روزش شیرین خواهد شد. مصداق «بخند تا دنیا به رویت بخندد».