آموزش مهارت زندگی به کودکان
بهترین راه این است که خطراتی را که در کمین بچههاست با زبانی قابل فهم برای آنها توضیح داد و بلافاصله روشهای پیشگیری از این خطرات را هم به آنها آموزش داد و مهم تر از همه آموختن روشهای محافظت از خود، شاید مهمترین کاری باشد که والدین برای فرزندانشان انجام میدهند؛ حتی مهمتر از فراهم کردن خورد و خوراک و پوشاک مناسب….
البته همین مهمترین وظیفه، سختترین هم هست؛ چون اگر قرار باشد همه خطرات پیرامون کودک را به او توضیح بدهید، این کار آثار روانی نامطلوبی به جا میگذارد. در واقع کودک دیگر به هیچ چیز و هیچ کس اعتماد نخواهد داشت و یک احساس اضطراب و ترس همیشگی، با او همراه خواهد بود اما اگر از گفتن این خطرات صرفنظر کنید، باز هم این کارتان عواقب خاص خودش را خواهد داشت.
به گفته کارشناسان و روان شناسان ، در چنین مواردی باید خیلی حساب شده و منطقی با بچهها صحبت کرد.. هیچگاه نباید برای هوشیار کردن کودکان قصههای ترسناک برای آنها تعریف کرد چون این داستانها بچهها را در وحشت و اضطراب رها میکند و هیچ راهحلی به آنها یاد نمیدهد.
آموزش مهارت ارتباط و تعامل با دیگران به کودکان
بچه ها به زودی بزرگ میشوند، کار میکنند، ازدواج میکنند و با مسائل مختلف روبرو میشوند. کودکان در صورتی میتوانند با مسائل و مشکلات مختلف کنار بیایند که از قبل برای آن آماده شده باشند. تعاملات میان خواهر و برادرها و دوستان تمرینی بسیار موثر برای رویارویی با مشکلات زندگی است. کودکان باید بیاموزند تا در عین احترام گذاشتن به دیگران و کنترل خود، حق خود را بگیرند و نظر خود را به راحتی بیان کنند. مثلا برای این منظور میتوانید از بچه ها بخواهید یکدیگر را نقاشی کنند و هر وقت که یکدیگر را رنجاندند، قسمتی از نقاشی را پاره کنند. این کار تاثیر بسیار زیادی بر کودکان دارد و به آن ها میفهماند که رنجاندن دیگران چه تاثیر بدی بر آن ها میگذارد.
مدیریت زمان در فرزندان
مهارت مدیریت زمان یکی از مهارت های مهم و اساسی دوران بزرگسالی است. کودکان باید مدیریت زمان را در زندگی بیاموزند و با فعالیت های بیهوده و مفید آشنا شوند. مثلا باید بدانند که تماشای زیاد تلویزیون تاثیر بدی بر آن ها و زندگی شان میگذارد. وقتی که کودک بزرگ شد باید یک ساعت مخصوص برای خود داشته باشد و بیاموزد که باید برای بیدار شدن از خواب تقلا کند. کودکان خود را تشویق کنید تا کار های مدرسه شان را در زمان مقرر انجام دهند. حتی میتوانند کارهای روزانه خود را یادداشت کنند تا یک برنامه درست برای انجام آن ها داشته باشند. در صورتی که برای انجام به موقع کارهای خود اضطراب زیادی دارد راهی پیدا کنید تا موجب آرامش او شود.
مهم:دکتر زینب علی مددی متخصص تغذیه
مدیریت مالی
اجازه دهید تا کودکان تصمیم های مالی کوچکی برای خود بگیرند. بچه ها با اشتباه در موقعیت های کنترل شده، چیزهای زیادی میآموزند. بچه ها باید یاد بگیرند تا پول خود را چگونه خرج کنند. شرایط و مقررات را برای آن ها مشخص کنید مثلا اگر ماهانه به آن ها پول می دهید باید بدانند که تا ماه آینده خبری از پول نیست، حتی اگر پول خود را زودتر از موعد مقرر خرج کنند. به آن ها بیاموزید پول های خود را برای نیاز های مختلف تقسیم بندی کنند و بخشی از پول را پس انداز کنند.
رعایت نظم
معمولا بچه ها انبوهی از وسایل بازی و خرده ریز برای خود دارند. دسته بندی و مرتب کردن وسایل بچه ها را به خودشان بسپارید و آن ها را تشویق کنید تا وسایل قدیمی شان را به دیگران ببخشند. میتوانید صندوق های فانتزی و جذاب برای آن ها تهیه کنید تا برای مرتب کردن وسایل شان تشویق شوند.
مهم:کتاب هیپنوتیزم بالینی
مهارت های خانهداری در زندگی
انسان هر شغلی که داشته باشد باید بتواند کارهای خود و خانه اش را انجام دهد. میتوانید در انجام کارهای کوچک خانه مثل جدا کردن کاهوها و چیدن نانها از کودکان کمک بگیرید و یا از آنها بخواهید لباسهایشان را در ماشین لباسشویی بیندازند. در هنگام خرید کردن کودکان را نیز با خودتان ببرید و آنها را با مواد غذایی و ملاحظات اقتصادی آشنا کنید. با یادگیری تدریجی کارهای خانه، کودکان در بزرگسالی به خوبی میتوانند از عهده ی کارهای شخصی خانه شان بربیایند.
مهارت تصمیمگیری
مهارت تصمیمگیری یکی از بزرگترین مهارتهای لازم در زندگی است. از فرزندانتان بخواهید اهدافشان برای آینده را بنویسند و سپس در مورد کارهای لازم برای رسیدن به اهدافشان با آنها صحبت کنید. به آنها بیاموزید که در مسیر رسیدن به اهدافشان باید به شواهد و مدارک تکیه کنند و با اطمینان تصمیم بگیرند. هم چنین در هنگام تصمیم گیری کودکان، مزایا و معایب آن تصمیم را بگویید و سپس تصمیمگیری را به عهده خود او بگذارید.
رازداری
رازداری یکی از خصلت های مهم است که والدین باید کودکانشان را به آن تشویق کنند و به آنها یاد دهند که رازداری باعث اعتماد دیگران به آنها می شود. همچنین والدین باید به فرزندانشان تاکید کنند که نباید هیچ رازی بین آنها و والدینشان وجود داشته باشد، زیرا برخی از افراد کودک آزار و مریض به کودکان می گویند که بوسیدن و یا تماس بدنی آنها با کودک، رازی است که باید مخفی بماند و فقط بین آن دو نفر باشد.
مهم:مشاوره آنلاین درکلینیک رواشناختی رسش
کمک گرفتن از دیگران
به کودکان خود یاد دهید در هنگامی که کسی قصد سوء استفاده و باج گیری از آنها را دارد، از دوستان نزدیکش کمک بگیرد و مساله را با والدین و یا مسؤولان مدرسه در میان بگذارد تا مشکلی برایش پیش نیاید و از آسیب های جسمی و روانی در امان بماند.
راستگویی و گفتن حقیقت
با کودکانتان دوست شوید و به آنها متذکر شوید که پشتیبان همیشگی وی در زندگی می باشید، در این صورت کودک نیز به شما اعتماد می کند و یاد می گیرد راز ها و مشکلات خود را با شما در میان بگذارد و برای حل آنها از شما کمک بخواهد.
مهارت نه گفتن
یکی دیگر از مهارتهای زندگی برای کودکان ، آموزش نه گفتن در مواقع لازم است. گاهی آموزش های غلط والدین در رابطه با اینکه کودک باید همیشه به حرف بزرگتر ها گوش دهد و همیشه حق با آنها می باشد، کودک را در مسیر اشتباهی قرار می دهد، زیرا وی باید یاد بگیرد در برابر خواسته های نا معقول «نه» بگوید و تسلیم هر نوع خواسته بیمارگونه و آزار دهنده ای نشود
عادتهای سودمند
عادتهای خوب (یا بد) در زندگی خانوادگی شکل میگیرند. عادتهای خوب را تمرین کنید. سعی کنید به همراه همهی خانواده همیشه غذای سالم بخورید. در مراودات و روابط روزمره بر نگاه مثبت و سالم به جسم و بدن تأکید کنید. در انتخاب گفتار و واژگان و اثر آن بر برداشت کودک از خودش (مثبت یا منفی) دقت کنید.
ممکن است لازم باشد نکتههای مهم بهداشتی مانند گرفتن ناخنها، استفاده از صابون و تعویض منظم لباس زیر را به کودکان بیاموزید. آموزش این نکتهها توجه پیوستهی شما را میطلبد. نباید اجازه بدهید کودکان در بهداشت شخصی و مراقبت از خودشان تنبلی کنند.
راهکار های کلیدی برای لجبازی کودکان
نکات طلایی راجب مهارت آموزی
در دوره کودکی، تعارض ها و کشمکش ها به دلیل عدم بلوغ رشد روانی- شناختی جلوه چندانی ندارد، اما با افزایش سن و هنگام مواجهه با دشواری های ویژه سنین نوجوانی و جوانی، کشمکش های درونی و بیرونی همزمان با رشد جسمانی و روانی انتظار جامعه و خانواده از فرد نوجوان و جوان افزایش می یابد به طوری که می پذیرند به دلیل زندگی اجتماعی، بخشی از تمایلات خود را محدود یا جهت دهی کنند و در چارچوب هنجارهای اجتماعی و گروهی قرار گیرند.
در این راستا نوجوانان و جوانانی که شیوه های صحیح رفتار هیجانی و مهارت های لازم را برای تطبیق خود با خانواده و جامعه نیاموخته باشند و ظرفیت های روان شناختی آنها ارتقا نیافته باشد با آسیب های جدی و متعددی روبرو خواهندشد که عواقب آن هم دامنگیر خودشان می شود و هم دیگران و در صورتی که رفتارهای ضداجتماعی در آنها شکل گیرد و از خود واکنش های منفی بروز دهند یا توان مدیریت این واکنش های منفی را نداشته باشند، باعث آسیب های روان شناختی در شخص و کژروی ها و ناهنجاری هایی در اجتماع خواهدشد.